Hlavní navigace

Počet českých firem v regionálním žebříčku CE TOP 500 vzrostl na 87

4. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Iryna Volina - Fotolia.com
Z pohledu jednotlivých odvětví se opět dařilo českému finančnímu sektoru, konkrétně bankám a pojišťovnám. ČSOB v celkovém žebříčku mezi bankami obhájila druhé místo, Česká spořitelna obsadila čtvrté a Komerční banka šesté místo. Mezi pojišťovnami skončila Česká pojišťovna na třetím místě, Kooperativa pojišťovna na čtvrtém a ČSOB pojišťovna na devátém místě.

Z pohledu jednotlivých odvětví se opět dařilo českému finančnímu sektoru, konkrétně bankám a pojišťovnám. ČSOB v celkovém žebříčku mezi bankami obhájila druhé místo, Česká spořitelna obsadila čtvrté a Komerční banka šesté místo. Mezi pojišťovnami skončila Česká pojišťovna na třetím místě, Kooperativa pojišťovna na čtvrtém a ČSOB pojišťovna na devátém místě.  

Celkem 87 českých společností se umístilo mezi pěti stovkami firem seřazených podle nejvyšších tržeb v regionu střední a jihovýchodní Evropy. Nejlepším českým zástupcem se stal třetím rokem po sobě výrobce automobilů Škoda Auto (v celkovém žebříčku obsadil třetí místo), za ním se umístil ČEZ (celkově šesté místo) a RWE Supply & Trading CZ (celkově 11. místo). První dvacítku firem s nejvyššími tržbami uzavírá Agrofert Holding. Vyplývá to z výsledků žebříčku CE TOP 500, který posedmé zveřejnila společnost Deloitte.

 

Ukrajinci překvapili....

„Skokani roku mají společného jmenovatele, kterým je energetika. O vůbec největší překvapení v žebříčku se svým posunem z 32. na 7. místo postarala ukrajinská elektrárenská a důlní společnost DTEK. Ke změnám v energetice však dochází v celé Evropě. Český Energetický a průmyslový holding (EPH) díky akvizicím více než zdvojnásobil objem svých aktiv a v tržbách poskočil o 70 míst. Změny v energetice budou dále pokračovat a k zajímavým transakcím určitě dojde i letos,“ uvedl k výsledkům Jan Marek, ředitel sekce oceňování a finančního modelování ve společnosti Deloitte.

 

...ale Polsko pořád vede

Podle ukazatele tržní kapitalizace si první pozici drží energetická skupina ČEZ před polskými bankami PKO Bank Polski a Bank Pekao. Z tuzemských firem se na devátém místě umístila Komerční banka a na 14. místě Telefónica Czech Republic. Celkové tržby českých firem v žebříčku CE TOP 500 se meziročně zvýšily o sedm procent na 128,7 miliardy eur. To odpovídá 18 procentům celkových tržeb všech 500 firem ve výši 728,2 miliardy eur. 

 

Mohutné české banky a pojišťovny

Z pohledu jednotlivých odvětví se opět dařilo českému finančnímu sektoru, konkrétně bankám a pojišťovnám. ČSOB v celkovém žebříčku mezi bankami obhájila druhé místo, Česká spořitelna obsadila čtvrté a Komerční banka šesté místo. Mezi pojišťovnami skončila Česká pojišťovna na třetím místě, Kooperativa pojišťovna na čtvrtém a ČSOB pojišťovna na devátém místě. V odvětví výroby vede automobilka Škoda Auto, páté místo patří společnosti Agrofert Holding a sedmé místo petrochemické skupině Unipetrol. V žebříčku stavebních firem se na druhém místě umístil Metrostav, na sedmém Skanska a na osmém místě Strabag. 

Přední místa regionálního žebříčku patří především společnostem ze sektoru energetika a zdroje. Největší zastoupení v žebříčku tvoří firmy ze spotřebitelského průmyslu a dopravy (celkem 159 firem), následují firmy ze sektoru energetika a zdroje (150 podniků) a odvětví výroby (128 společností).

 

Podrobné tabulky, komentáře a další informace jsou k dispozici na adrese: www.deloitte.com/cetop500.

 

CE TOP 500 – přehled dvaceti největších společností seřazených podle tržeb

 

CS24

Pořadí

Název společnosti

Stát

1.

PKN Orlen

Polsko

2.

MOL

Maďarsko

3.

Škoda Auto

ČR

4.

Metinvest

Ukrajina

5.

Naftogaz

Ukrajina

6.

ČEZ

ČR

7.

DTEK

Ukrajina

8.

Energorynok

Ukrajina

9.

Lotos

Polsko

10.

PGE

Polsko

11.

RWE Supply & Trading CZ

ČR

12.

Jeronimo Martins

Polsko

13.

PGNiG

Polsko

14.

Volkswagen Slovakia  

Slovensko

15.

KGHM

Polsko

16.

ORLEN Lietuva

Litva

17.

Tauron

Polsko

18.

PETROM

Rumunsko

19.

AUDI Hungaria

Maďarsko

20.

Agrofert Holding

ČR

 

 

Byl pro vás článek přínosný?