Hlavní navigace

Pracovní trh v ČR: růst mezd i volných pracovních pozic

13. 5. 2015

Sdílet

 Autor: © Dmitry - Fotolia.com
Personální agentura Grafton Recruitment zveřejnila výsledky svého rozsáhlého průzkumu mezd. Z průzkumu vyplývá, že největší regionální rozdíly ve výši mezd lze sledovat v oblastech informačních technologií a financí, tedy tam, kde je trh nejdynamičtější. Průzkum rovněž ukazuje, že na trhu práce chybí techničtí experti a dobrá znalost cizích jazyků může zajistit i o 10.000 Kč vyšší mzdu.

Z průzkumu dále vyplývá, že celá řada oborů začíná dávat příležitost i absolventům, kteří byli na trhu práce ještě loni v silné nevýhodě. Letos najdou absolventi množství otevřených pracovních pozic především v oblasti obchodu a marketingu nebo v centrech sdílených služeb, které v České republice zaznamenávají silný růst. Výraznou podmínkou je zde však znalost cizích jazyků. Od začátku letošního roku je patrné oživení na trhu práce, nejde jen o rostoucí počet volných pracovních míst, ale i o zájem kandidátů změnit stávající zaměstnání.

 

„Aktuálně registrujeme asi o 20 % otevřených pracovních pozic více než v loňském roce,“ uvedl Martin Ježek, obchodní ředitel Grafton Recruitment a dodal: „V roce 2014 došlo k reálnému zvýšení mezd o 2,0 %, což je nejvyšší hodnota od roku 2009. Pro letošní rok lze očekávat obdobnou míru růstu mezd jako loni, nicméně v určitých regionech mohou nové investiční projekty vést i k vyšší mzdové diferenciaci.“

 

Z průzkumu je rovněž patrné, jaké znalosti či zkušenosti přispějí k lepšímu finančnímu ohodnocení. „V prvé řadě je to znalost cizích jazyků, a to bez ohledu na obor,“ uvedl Martin Ježek. Dalším faktorem je úroveň vzdělání a oborové zaměření. „Největší šanci na nadprůměrné mzdy mají vysokoškoláci s technickým vzděláním. Technické vzdělání je obecně bránou k vyšším mzdám, a to platí i pro středoškolsky vzdělané lidi či kandidáty s odborným učňovským vzděláním.“

 

Konkurence v IT

Průzkum ukazuje, že největší konkurence mezi uchazeči i mezi samotnými firmami panuje tam, kde je pracovní trh nejdynamičtější, tedy v oblasti informačních technologii a telekomunikací. Pracovní trh je v tomto segmentu letos silně ovlivněn výstavbou nových globálních center technické podpory a rostoucí poptávkou po outsourcingových službách. Zaměstnavatelé již tradičně nejvíce poptávají programátory pro vývoj desktopových, webových a mobilních aplikací, a proto stále platí, že zkušení programátoři jsou nedostatkovým zbožím. Zaměstnavatelé tak často přijmou i kandidáty, kteří přesně neodpovídají jejich původním požadavkům.

 

Průmysl čelí problému větší poptávky po odbornících

Již v loňském roce byla patrná vzrůstající poptávka po uchazečích s technickým vzděláním. Dnes růst této poptávky ještě sílí. Celá řada firem úspěšně překonala krizi v zeštíhlené podobě, nyní však dochází k expanzi a s ní souvisejícím intenzívním náborům nových pracovníků. U určitých kvalifikovaných specialistů již dochází k převisu poptávky nad nabídkou, a tak firmy, které chtějí kvalitní pracovníky získat, musí nabízet více, než je na trhu obvyklé, jelikož uchazeč má možnost si vybrat ve stejnou chvíli z vícero pracovních příležitostí. Příležitost tak často dostávají i absolventi a zlepšuje se i postavení středoškolsky vzdělaných specialistů, zejména pokud jsou jazykově vybaveni.

 

Angličtina zvyšuje mzdu i ve stavebnictví

Stavebnictví by mělo v roce 2015 zaznamenat silnější růst, a to zejména v druhé polovině roku, kdy se plánuje celá řada veřejných zakázek, především v oblasti dopravní infrastruktury a železničních staveb. Oblast stavebnictví dále ovlivní i růst průmyslu. Očekávat se tedy dá silnější poptávka po projektových manažerech, u nichž bude výrazný požadavek na znalost cizích jazyků, a to nejen angličtiny, ale i němčiny či ruštiny. Mzdy se ve stavebnictví drží na podobné úrovni ve všech regionech i profesích. Stavbyvedoucí se znalostí angličtiny si může vydělat až o 10 000 Kč za měsíc více než ten, který hovoří jen česky.

 

Bankovnictví a finanční služby kladou důraz na pohyblivou složku mzdy

Ve finanční sféře se letos prohlubuje trend ohodnocování pracovníků dle jejich výkonu. K fixní základní mzdě se přiznává variabilní složka založená na dosažených výsledcích. Bankovnictví i finančnictví letos rovněž dávají větší šance absolventům, nejlépe vysokých škol s ekonomickým zaměřením a s aktivní znalostí jazyků. Absolventi, kteří již mají určitou praxi v oboru, očekávají nástupní mzdu řádově o tisíce Kč vyšší než absolventi zcela bez praxe. Nedostatkovým zbožím jsou v tomto segmentu především účetní ovládající anglický jazyk. Výše mezd se podobně jako v segmentu IT dost regionálně liší. Například pojistný matematik v Praze si vydělá až o 20 000 Kč více než ve Zlíně, Jihlavě či Ostravě.

 

Obchod a marketing loví mezi absolventy

V oblasti obchodu a marketingu firmy stále častěji inklinují k tomu, že si vyhledají na trhu talenty, které posléze zaměstnají na bázi stáží nebo juniorských pozic. Tato praxe představuje velkou příležitost především pro absolventy. Trendem v oblasti marketingu je růst počtu pozic online marketingových specialistů a manažerů. Firmy od kandidátů očekávají hlubokou znalost oboru, často s přesahem do IT, a zároveň komunikační schopnosti a manažerské kompetence. Výborná znalost angličtiny je pro většinu marketingových pozic nezbytná. Často obsazované pozice jsou také Brand Manager pro oblast FMCG nebo Product Manager v elektronice. Zajímavé je, že mzdy na obchodních pozicích jsou v rámci celé ČR v relativní rovnováze. Naopak v marketingu je patrná silnější regionální diferenciace.


Business Services: atraktivní uplatnění pro jazykově vybavené absolventy

Ačkoliv evropské země v posledních letech čelí silné konkurenci rozvojových trhů v Asii, Česká republika i nadále zažívá výraznou expanzi v sektoru Business Services. Centra sdílených služeb jsou velmi dynamickým odvětvím a významným zdrojem zaměstnání v regionech v rámci celé České republiky. Centra zabezpečují celou řadu podpůrných aktivit, zejména v oblasti zákaznického servisu, HR, financí, účetnictví, nákupu a informačních technologií. Z center v České republice se pracuje pro zákazníky z různých odvětví průmyslu v mnoha zemích, a proto je zde kladen mimořádně velký důraz na znalost cizích jazyků, a to i neobvyklých kombinací. V posledním roce lze zaznamenat velkou změnu ohledně podmínek pro zaměstnance již zaběhnutých společností. Většina společností si uvědomuje rostoucí konkurenci na trhu a přistupuje k vylepšování balíčku benefitů, mzdových podmínek a možnosti externích školení. Mzdový nárůst byl zaznamenán zejména u pracovních pozic se znalostí německého jazyka. Obecně jsou mzdové podmínky v Praze a v Brně srovnatelné a jsou zhruba o 20 % vyšší než v jiných regionech ČR.

 

Farmaceutický průmysl s vysokými požadavky

Farmaceutický trh je velmi atraktivní nejen pro uchazeče o práci, kteří mají vzdělání a zkušenosti z oboru, ale i pro ty, kteří jimi nedisponují. Požadavky na praxi a vzdělání v oboru jsou však natolik zásadní, že kandidáti, kteří se jimi nemohou prokázat, se mohou jen obtížně obhájit. Mezi atraktivní a pravidelně obsazované pozice patří pozice obchodního charakteru (manažer klíčových zákazníků, farmaceutický reprezentant, oblastní manažer) a také pozice do regulačního oddělení. Největší rozdíly mezd mezi regiony lze zaznamenat v případě farmaceutických reprezentantů. Mzdy pracovníků z Prahy mohou být až o 30 000 Kč měsíčně vyšší než u pracovníků z regionů.

 

I samotné HR je na vzestupu
S oživením trhu práce souvisí i vyšší poptávka po pracovnících v oblasti HR. Oproti minulému roku je letos silnější poptávka po rolích generalistů a HR manažerů. Dobrou zprávou pro absolventy vysokých škol je, že se začaly objevovat pozice HR administrátorů, kde není vyžadována praxe, ovšem téměř vždy je nutná velmi dobrá znalost anglického jazyka. Mzdy jsou standardně vyšší v mezinárodních společnostech, u manažerských rolí se setkáváme s bonusovým schématem od 5 do 20 % roční mzdy.

Byl pro vás článek přínosný?