Hlavní navigace

Prague Industry Pride: Jiří Rusnok a Jaroslav Hanák pokřtili publikaci o průmyslu

21. 8. 2013

Sdílet

 Autor: Svaz průmyslu a dopravy
Průmysl je základ, bez něhož se ani v příštích letech neobejdeme a na kterém musíme dále stavět. Proto je třeba v daleko větší míře zdůrazňovat jeho význam a obracet občany na víru v průmysl.

V pražském minipivovaru U tří růží pokřtil včera předseda vlády v demisi Jiří Rusnok (na úvodním snímku uprostřed) společně s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem (vpravo) a akademickým malířem Jiřím Bernardem (vlevo na snímku) publikaci vydanou pod názvem Kdo tu hájí podnikání aneb 80 otázek a odpovědí o Svazu průmyslu a dopravy ČR.  

 

Hrdi na svou rodnou zemi, hrdi na průmysl...

Křtu se též zúčastnili viceprezidenti Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček, Jan Rafaj a Radek Špicar. Čtivá publikace o průmyslu České republiky je založená na popisu krátkých situací a příbězích firem. Opírá se o dotazníková šetření a statistiky a přibližuje pohled občanů na tuzemský průmysl. Tři čtvrtiny z nich jsou hrdi na průmysl a absolutní většina z nich se přiklání k názoru, že právě on stabilizuje naši ekonomiku. Útlá, leč informacemi nabitá publikace přibližující snahy a aktivity největšího zaměstnavatelského svazu v ČR vůči politikům, zejména v rámci tripartity a při lobování doma i v Bruselu, by měla přispět k šíření povědomí o významu průmyslu a potřebnosti technického vzdělávání.

 

 

Obracet občany na víru v průmysl...

„Stále naléhavěji si klademe otázku, čím se budeme živit v příštích deseti, dvaceti letech. Tu stejnou otázku si kladou i v jiných zemích Evropy. Navíce se ukazuje, že kde není silný průmyslový fundament, tam je ekonomika méně odolná dopadům recese a různým výkyvům,“ uvedl předseda vlády Jiří Rusnok.

Jak v úvodním slově v publikaci uvedl Jaroslav Hanák, knížka nenabízí suchopárná fakta, ale zprávu o profesionálech, kteří zkoumají stohy legislativních návrh, z nichž nemálo by bez jejich přispění zhoršilo podmínky podnikání.

„Průmysl je základ, bez něhož se ani v příštích letech neobejdeme a na kterém musíme dále stavět. Proto je třeba v daleko větší míře zdůrazňovat jeho význam a obracet občany na víru v průmysl. Třeba i takovým počinem, jakým je tato publikace, přístupná každému, kdo se jen trochu zajímá o ekonomické dění v této zemi,“ uvedl Jaroslav Hanák. Publikaci ilustroval akademický malíř Jiří Bernard, kresby nesou nádech ironie a odlehčují text.

 

Byl pro vás článek přínosný?