Hlavní navigace

Private Equity: Investoři v euforii, odpadlo nebezpečí rozpadu eurozóny

30. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Brilliant Eagle - Fotolia.com
Se zlepšující se situací ve střední Evropě stoupá i důvěra investorů, která je nyní nejvyšší za poslední dva roky. Uvádí to dnes zveřejněný průzkum společnosti Deloitte.

Poprvé za čtyři roky výsledky výše zmíněného průzkumu přinesly zlepšení ve dvou po sobě jdoucích šestiměsíčních obdobích. „Za tímto vzrůstajícím optimismem stojí celá řada důvodů. Nejprve odpadlo nebezpečí rozpadu eurozóny a současný, byť velmi mírný růst, který zažívá Evropa, pomohl investorům najít ztracenou důvěru,“ uvedl k aktuálním výsledkům Garret Byrne, partner společnosti Deloitte, který je vedoucí pro oblast soukromého kapitálu ve střední Evropě. 

Podle zprávy (Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index) stoupl podíl respondentů, kteří v nadcházejících měsících očekávají další ekonomické zlepšení, více než čtyřikrát. „Toto jsou velmi důležitá zjištění, neboť rostoucí důvěra znamená vyšší počet transakcí ve středoevropském regionu. Podíl respondentů očekávajících ekonomický růst se od našeho posledního průzkumu z května 2013 téměř zdvojnásobil,“ dodal Garret Byrne.

 

Důvěra opět nalezena

Téměř 60 % respondentů se chce v příštích šesti měsících zaměřit na nové transakce. Další dobrá zpráva přišla z oblasti získávání finančních prostředků, neboť tři fondy soukromého kapitálu ve střední Evropě (3TS Capital Partners, Abris Capital Partners a Enterprise Investors) dají dohromady téměř miliardu eur na další podporu investičních aktivit v regionu. 

„Z toho vyplývá, že v regionu je ještě nejméně dvakrát tolik firem, které se i nadále budou zaměřovat nebo teprve připravovat na získávání prostředků, takže zatím ještě nelze očekávat prudký nárůst v objemu ani počtu transakcí. Zlepšující se ekonomická situace pomohla opět nalézt důvěru, která je pro uzavírání transakcí naprosto nezbytná. Věříme, že situace je stabilizovaná natolik, že lze očekávat návrat významných aktivit v oblasti soukromého kapitálu ve střední Evropě,“ doplnil Garret Byrne.

 

 

soutez_casestudy

Celá studie s názvem Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey je dostupná zde: 

www.deloitte.com/ce-private-equity-confidence.

Byl pro vás článek přínosný?