Hlavní navigace

Pro Adidas nemůže být lepší reklama než vítězství německých fotbalistů na mistrovství světa v Brazílii

14. 7. 2014

Sdílet

 Autor: © Mendonça - Fotolia.com
Aby triumfu našich největších sousedů nebylo dost, tak kromě Německa, jehož průmysl meziročně roste o 1,7 %, přicházejí dnes povzbudivé zprávy už jen z několika málo zemí eurozóny.

Pro Německo je brazilské vítězství dvojnásobné. Nejen na hřišti, ale i z pohledu marketingu. Pro německou oděvní společnost Adidas těžko může být lepší reklamy, než když banda zpocených fotbalistů tancuje s trofejí po hřišti a na hrudi jim svítí logo Adidas. Německé reprezentační dresy i další produkty této oděvní společnosti půjdou podle mého odhadu v následujících měsících na odbyt celosvětově mnohem víc. A to bude vidět z hospodářských výsledků společnosti. Pro následující období proto mohou být akcie této společnosti zajímavým investičním tipem.

To méně radosti dnes přinesly zprávy o kondici průmyslu v eurozóně. Meziměsíční pokles průmyslové výroby totiž v květnu dosáhl 1,1 %. Meziročně sice průmysl eurozóny stále roste o 0,5 %, ale tempo růstu postupně klesá. Ještě horší zprávou pak je, že kromě Německa, jehož průmysl meziročně roste o 1,7 %, přicházejí povzbudivé zprávy už jen z několika málo zemí měnové unie. Kondice většiny zemí eurozóny se spíš zhoršuje. Průmysl by měl být právě tím motorem, který vytáhne eurozónu z krize. Bohužel se to stále neděje. Krize eurozóny jako celku se ještě nějaký ten pátek potáhne. Pro nás jedině dobře, že alespoň německý průmysl vykazuje známky pevného zdraví. Stále totiž platí, že kondice českého i slovenského průmyslu je díky vzájemné propojenosti na tom německém enormně závislá.

 

Portugalci slibují, Amíci válcují
Bolístky evropského průmyslu nijak netrápí investory na akciových trzích. Většina evropských akciových indexů dnes roste. Trhy totiž uvěřily slibům portugalské centrální banky, že finanční ústav Banco Espírito Santo netrpí nedostatkem kapitálu. Zraky investorů se následně rychle přeorientovaly na sledování americké výsledkové sezóny, která se naplno rozjíždí. Tento týden bude ve znamení zveřejňování čísel bank. A to může být velice zajímavé. Akciové indexy se totiž nacházejí na dostřel svých historických maxim. Za takovéto konstelace hvězd bych očekával, že také výsledky jednotlivých společností by měly být špičkové. A kdyby ne, tedy pokud by výsledková sezóna přinesla zklamání, za „normální“ situace bychom všichni čekali, že americké akciové indexy začnou klesat. Jenže jak často píšeme, situace na trzích se od té „normální“ liší jako den a noc. Na americké akciové trhy totiž neustále přitékají desítky miliard umělých dolarů od americké centrální banky. Je to prachobyčejný doping. Co tím chci naznačit? Že ani o něco horší než očekávané výsledky společností by nevyvolaly bezprostřední pokles akciových trhů. Akciové indexy mají v následujících dnech otevřený prostor pro stagnaci až mírný růst. Jejich významnější pokles přijde až později, až bude na spadnutí konec podpory od americké centrální banky.
Evropská měna dnes následovala v posilování evropské akciové trhy. Zisky eura však byly titěrné, jeho kurz se posunul z ranních 1,360 na odpoledních 1,362 USD/EUR. Klid panoval také na trhu s českou korunou, která dnes stagnovala a odpoledne se obchodovala na úrovni 27,43 CZK/EUR. Změnu na devizových trzích nečekáme ani pro další dny.

CS24

 

Autor působí ve společnosti Next Finance

Byl pro vás článek přínosný?