Hlavní navigace

Průměrná mzda v ČR opět reálně roste

5. 9. 2011

Sdílet

Průměrná nominální měsíční mzda vzrostla v druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 2,5 % a dosáhla tak na hodnotu 23 984 Kč. To je o 574 Kč více než v prvním čtvrtletí.

Spotřebitelské ceny rostly ve stejném období o 1,8 % a růst reálné mzdy tak byl 1,7 %. Stejně jako v prvním čtvrtletí byl růst mezd tažen pouze podnikatelským sektorem, kde průměrná mzda rostla ve druhém čtvrtletí reálně o 1,4 % meziročně, zatímco v nepodnikatelském sektoru se snížila meziročně o 2,7 %. Jedná se tak již o pátý čtvrtletní pokles v řadě. Rozdíl v průměrných mzdách mezi oběma sférami ve druhém čtvrtletí činil 322 Kč. Nejvyšší průměrná mzda je stále v peněžnictví a pojišťovnictví, kde dosahuje úrovně 46 817 Kč. Z tohoto pohledu je na tom nejhůře odvětví ubytování, stravování a pohostinství s 12 870 Kč.

Pokles průměrných mezd byl zaznamenán ve veřejné správě a obraně, povinném sociálním zabezpečení a u profesních, vědeckých a technických činností. Naopak v ostatních odvětvích mzdy v průměru rostly, i když se značně rozdílnou dynamikou. Do budoucna čekáme, že reálná průměrná mzda i nadále mírně poroste. Nicméně růstu z doby před recesí se pravděpodobně brzy nedočkáme.

 

CS24

 

Autor je makroekonomický analytik GE Money Bank

Byl pro vás článek přínosný?