Hlavní navigace

Průzkum: Firmy drží nad vodou silná poptávka, řeší inovace a investují do energetických úspor

10. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Podniky vlivem zdražování a konfliktu na Ukrajině zpomalují investiční aktivita a tlumí plány na rozšiřování činnosti. Pokud už firmy a podnikatelé investují, tak zejména do inovací a energetických úspor. Vyplývá to z výsledků ČSOB Indexu očekávání firem.

„Úspěšné zotavování firem z pandemie výrazně zasáhl prudký cenový růst a válka na Ukrajině. Fascinující je, jak se české firmy a podnikatelé zaměřují na inovace a paralelně šetří provozní náklady, např. na spotřebu energie. V ČSOB jsme vždy připraveni je v těchto aktivitách podpořit a zprostředkovat jim financování nebo příslušné dotace,“ uvádí Pavel Prokop, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Barometry nálady v Česku a na Slovensku

Hodnota ČSOB Indexu očekávání firem v Česku klesla od podzimu o devět bodů na –1,2 bodu. Index stahovaly níže hlavně investice. Téměř polovina respondentů je chce omezovat, jen 31 procent zvyšovat. Naproti tomu v případě poptávky klientů 44 procent firem předvídá její růst, pokles jen třetina. „Právě přetrvávající silná poptávka zákazníků po zboží a službách pomáhá firmám držet se stále nad vodou. Vzhledem k rostoucí inflaci lze ale v dalších měsících očekávat u poptávky její postupné slábnutí,“ předvídá Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB.

Na Slovensku Index očekávání firem na rozdíl od Česka stoupl o dalších devět bodů na 2,1 bodu.

„Slovenský prieskum ukázal podobné výsledky. Celkový index vzrástol na kladnú úroveň ťahaný zlepšeným dopytom klientov a hodnoteniami plánovaného rozširovania podnikania. Zlepšenie je v tomto po-pandemickom období jasne vidieť: Firmy však poukazujú aj na riziká a celková situácia je tak napriek zlepšeniu stále krehká,“ hovorí Marek Gábriš, hlavní ekonom ČSOB Slovensko.

Firmy řeší inovace

Inovacemi se alespoň částečně zabývá neuvěřitelných 93 procent českých firem. Například 54 procent dotazovaných chystá v příštích šesti měsících zavádění energetických úspor a polovina vývoj nových výrobků a služeb. „Firmy čelí možné krizi a negativním dopadům tím, že šetří ve spotřebě energií a zabývají se inovacemi s cílem podpořit svou soběstačnost a budoucí konkurenceschopnost,“ poukazuje Pavel Prokop.

Nespokojenost s ekonomikou

Se současnou ekonomickou situací je spokojeno jen 36 procent firem, což je výsledek shodný s loňským podzimem. Pro další období zůstávají podnikatelé opatrní. Za hlavní rizika označilo 64 procent firem ekonomický vývoj a 60 procent mezinárodní situaci, zatímco pandemie je v pozadí. Nejvíce ohroženými odvětvími jsou zemědělství, zpracovatelský průmysl, doprava a skladování.

Hlavní rozika pro firmy

Graf: Hlavní rizika pro firmy (zdroj ČSOB)

Byl pro vás článek přínosný?