Hlavní navigace

Rada EU přijala opatření proti užívání hybridních struktur s nepřiměřeně výhodným daňovým režimem

15. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © auris - Fotolia.com
V rámci novely směrnice o společném systému zdanění mateřských a dceřiných společností z různých členských států byla změněna pravidla pro osvobození příjmů vyplácených dceřinými společnostmi zahraničním mateřským společnostem se sídlem v EU.

Nově budou členské státy osvobozovat distribuované podíly na zisku pouze v případě, že jejich vyplacení nebylo daňově uznatelným nákladem dceřiné společnosti.

Opatření má zamezit daňovému plánování nadnárodních skupin společností, které za pomoci hybridních úvěrových instrumentů využívaly nesouladu daňových pravidel jednotlivých členských států. Konkrétně se jedná o situaci, kdy byl příjem z hybridního financování považován z perspektivy státu mateřské společnosti za osvobozený podíl na zisku, zatímco dle legislativy státu dceřiné společnosti se jednalo o daňově uznatelný úrokový náklad. Docházelo tudíž k „dvojímu nezdanění“, které je podle vyjádření Rady neslučitelné s cíli směrnice, neboť znevýhodňuje transakce mezi společnostmi – rezidenty jednoho státu a vede k nežádoucím daňovým důsledkům.

 

Členské státy mají povinnost implementovat danou novelu do národní legislativy do konce příštího roku. Přijaté změny je třeba vnímat v kontextu mezinárodní iniciativy OECD zvané BEPS. V budoucnosti lze očekávat další kroky proti daňovému plánování. Rada EU připravuje další novelu směrnice, jež by měla zavést obecnou klauzuli, která zabrání zneužívání daňových pravidel ve směrnici obsažených. 

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?