Hlavní navigace

Řecko stále nenachází společnou řeč se svými věřiteli

26. 6. 2015

Sdílet

 Autor: © Brad Pict - Fotolia
Řecko stále nenachází společnou řeč se svými věřiteli. Pokud však do konce týdne nedosáhne dohody ohledně vyplacení poslední části záchranného, pak mu bude již koncem června chybět mezi 2 a €,6 miliardami Euro. Mezitím Řekové mohutně vybírají peníze z bank.

MMF, ECB a Evropská komise rychle odmítli řecký návrh řešení. Ten měl zpřísnit režim daně z přidané hodnoty, změnit důchodový systém a zavést další úsporná opatření. Věřitelé však požadují více úspor a méně zvyšování daní. Větší škrty by věřitelé rádi viděli ve výdajích na obranu a také by uvítali zvýšení odchodu do důchodu v 67 letech již od roku 2022 a nikoliv v 2025, jak navrhuje Řecko. I kdyby však Řecko získalo poslední platbu, je velmi pravděpodobné, že budou muset být sníženy mzdy státních zaměstnanců a také důchody, čemuž se Řekové brání.


Řecká ekonomika mezitím opět zabředla do poklesu HDP, který v posledním kvartálu loňského roku klesl o 0,4 % a v prvním čtvrtletí tohoto roku klesl o 0,2 %. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 26 %. Aby řecká ekonomika začala snižovat ohromnou dluhovou zátěž, která dosahuje 180 % HDP, musí jeho ekonomika ročně růst alespoň o 4 %.


Návrhy premiéra Alexise Tsiprase se stále nesetkaly s úspěchem. Akciové trhy v Evropě včera klesaly, avšak dnes byl pokles zastaven.

CS24

 

Autor pracuje v brokerské společnosti LYNX

Byl pro vás článek přínosný?