Hlavní navigace

Senát vrací zákon o DPH

3. 2. 2011

Sdílet

Novelu zákona o DPH vrátil Senát s pozměňovacími návrhy zpět do Poslanecké sněmovny. Senát navrhuje upravit nárok na odpočet z přijatých zdanitelných plnění tak, aby jej bylo možno uplatnit v běžném daňovém přiznání i tehdy, pokud plátce obdrží daňový doklad do termínu pro podání tohoto přiznání.

Výše uvedený návrh by na rozdíl od znění schváleného Poslaneckou sněmovnou umožnil uplatnit nárok na odpočet v daňovém přiznání za období, ve kterém došlo k uskutečnění plnění, a to i v případě, že plátce neobdrží daňový doklad do konce tohoto zdaňovacího období. Pokud by však doklad obdržel až po termínu pro podání příslušného přiznání, mohl by nárok na odpočet zřejmě uplatnit až v daňovém přiznání za období, v němž doklad skutečně obdržel.

Poslanecká sněmovna by měla o vráceném návrhu novely zákona hlasovat na právě probíhající schůzi, která byla zahájena předevčírem, 1. února. V této fázi legislativního procesu již nelze předkládat pozměňovací návrhy, proto není navrhovaná účinnost zákona (1. dubna 2011) ohrožena. 

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?