Hlavní navigace

Souběh funkcí člena statutárního orgánu společnosti s pracovním poměrem, který má identickou náplň práce, již není přípustný

16. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © shoot4u - Fotolia.com
Dne 11. července 2014 vydalo ministerstvo spravedlnosti stanovisko, v němž potvrzuje nepřípustnost souběhu funkce člena statutárního orgánu společnosti s pracovním poměrem, který má identickou náplň práce.

Závěr tohoto stanoviska se shoduje s právním názorem KPMG, podle něhož je od 1. ledna 2014 nutné mít uzavřenu pouze smlouvu o výkonu funkce statutárního orgánu či jeho člena. Není tudíž možné mít na shodnou činnost (či její část) souběžně uzavřen pracovní poměr. Důsledkem nedovoleného souběhu tak stejně jako dříve může být neplatnost pracovního poměru. V této souvislosti bychom také rádi opětovně zdůraznili, že veškeré smlouvy o výkonu funkce uzavřené mezi společností a členem jejího statutárního orgánu před 1. lednem 2014, tj. přede dnem účinnosti zákona o obchodních korporacích, bylo dle znění zákona nutné zrevidovat do 6 měsíců od jeho účinnosti. Nedodržení této povinnosti ze strany společností a jejich statutárních orgánů může mimo jiné vést k bezplatnosti výkonu funkce a povinnosti jednotlivých členů vracet plnění od společnosti obdržená za výkon funkce.

 

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?