Hlavní navigace

Poptávka maloobchodních nájemců a důvěra developerů posilují růst nájemného na hlavních trzích CEE

16. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © Tomas Sereda - Fotolia.com
Na okrajových trzích, jako jsou Bukurešť, Bratislava a Tallin, se rapidně začíná zvyšovat množství nově stavěných maloobchodních prostor. Podle Colliers International bylo v první polovině letošního roku na trh dodáno přibližně 376 400 m2 nových prostor a v regionu střední a východní Evropy se v současnosti nachází dalších 2,3 milionu m2 ve výstavbě.

Společnost Colliers International nedávno analyzovala maloobchodní trhy ve vybraných městech střední a východní Evropy za první polovinu letošního roku. Konkrétně v Bělehradě, Bratislavě, Bukurešti, Budapešti, Kyjevě, Moskvě, Praze, Rize, Sofii, Petrohradu, Tallinu, Vilniusu, Varšavě a Záhřebu. Damian Harrington, regionální ředitel výzkumu pro východní Evropu Colliers International řekl: „V loňském roce se obnovila důvěra developerů v maloobchodní trh, což vedlo k nárůstu výstavby v celém regionu. Na konci loňského roku byl na trh dodáno více než 1 milion m2 a dalších 2,5 milionu m2 bylo ve výstavbě.“ Přestože je v současnosti ve výstavbě obrovské množství nových prostor, na trzích, které domilovaly loňskému roku, včetně Moskvy, Petrohradu a Kyjeva, dochází k jejímu mírnému poklesu. Výstavba naopak roste na dalších okrajových trzích, včetně Bukurešti, Bratislavy a Tallinu.

 

Ukrojit si větší tržní podíl...

Zpráva ukazuje, že v první polovině letošního roku bylo na trhy v regionu střední a východní Evropy dodáno přibližně 376 400 m2 prostor a dalších 2,3 milionu m2 je v současnosti ve výstavbě. V Bukurešti, Bratislavě a Tallinu se nachází 11 % nové výstavby v regionu. Ve stejném období v loňském roce přitom tato města představovala jen méně než 4 % aktivní výstavby. To naznačuje pozitivní trend těchto okrajových trhů ukrojit si větší tržní podíl.

Oblast nájemného prostor nejvyšší kategorie v rámci regionu vykazuje rostoucí trend – 12 trhů od první poloviny loňského roku zažilo stabilní či rostoucí úroveň nájemného, a to jak na hlavních nákupních třídách, tak i v tradičních nákupních centrech. Zpráva ukázala, že od druhé poloviny roku 2013 se nájemné na nákupních třídách zvýšilo o 27 % v Sofii, o 19 % v Rize, o 9 % v Bělehradě a o 3 % v Moskvě, Petrohradu a Varšavě. Nájemné v tradičních nákupních centrech vzrostlo o 33 % v Bělehradě, o 7 % v Petrohradu, o 5 % v Rize, o 4 % ve Vilniusu a o 3 % ve Varšavě a Praze.

 

Mírná komprese výnosů

Sofie se zotavila ze dna, kterého dosáhla v roce 2012, což bylo podpořeno rostoucí poptávkou nájemců a postupnou rekonstrukcí hlavní nákupní třídy Vitosha Boulevard. Díky mírnému nárůstu počtu nových nákupních center a zlepšující se investiční náladě domácích i mezinárodních maloobchodníků došlo za posledních 12 měsíců v Bělehradě k růstu nájemného.

Celá řada trhů regionu CEE se vyznačuje kombinací nízké úrovně nabídky a pozitivní poptávky ze strany nájemců, ale na některých z nich vidíme zvyšující se počet nových maloobchodníků vstupujících na trh, kteří hledají příznivé podmínky pro růst nájemného, včetně Bělehradu, Petrohradu, Rigy, Vilniusu a Moskvy. V Praze, Bukurešti, Budapešti, Bělehradě, Varšavě a Rize došlo za posledních 12 měsíců k mírné kompresi výnosů, ale většinou se výnosy stabilizují.

V souvislosti se stabilním krátkodobým vyhledem pro většinu trhů Colliers International očekává, že nadcházejících šest měsíců přinese investorům realističtější pohled na maloobchodní trh.

 

 

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?