Hlavní navigace

Společenská odpovědnost se mění. V krizi rozhoduje empatie a ochota hledat řešení

22. 5. 2023

Sdílet

Společenská zodpovědnost firem Autor: Depositphotos
Válka na Ukrajině, energetická krize a předtím dva roky s pandemií koronaviru. To vše klade nebývalé nároky i na firemní sektor včetně toho finančního.
Tomáš Gürtler, předseda představenstva Raiffeisen – Leasing

„Uvědomujeme si naši roli i v oblasti společenské odpovědnosti, jejíž součástí je dnes posilování udržitelnosti a také společenské odolnosti vůči podobným krizím,“ popisuje předseda představenstva společnosti Raiffeisen – Leasing Tomáš Gürtler, jak se v poslední době mění přístup právě ke společenské odpovědnosti firem.

Potřeba zvládat nečekané situace podle něj přinesla i větší důraz na osobní přístup, vstřícnou spolupráci a ochotu hledat třeba i neotřelá řešení. Jako příklad uvádí jednorázové navýšení ubytovacích kapacit pro lidi, kteří do Česka přicházeli v prvních dnech po začátku války na Ukrajině. „Podařilo se nám dohodnout spolupráci s hoteliéry, díky které našlo přechodné ubytování na 700 lidí. Šlo o rychlé a jednorázové řešení, ale přišlo v době, kdy bylo nejvíc potřeba,“ říká Tomáš Gürtler.

Dalším příkladem pak může být pomoc Raiffeisen – Leasing lidem, kteří byli zasažení nečekaným řáděním tornáda na jižní Moravě. Tehdy se díky zaměstnanecké sbírce podařilo získat přes milion korun, které byly okamžitě k dispozici lidem na místě neštěstí.

Empatii a ochotu flexibilně hledat nová řešení zdůrazňuje Tomáš Gürtler i ve vztahu k samotným klientům. Klíčové podle něj je, aby ve vztazích převládala důvěra a osobní přístup, to pak umožní oběma stranám konstruktivně jednat. „Viděli jsme to například se začátkem energetické krize, kdy mezi firmami výrazně vzrostl zájem o fotovoltaiky a energetické úspory. Reagovali jsme velmi pružně, ať už v nabídce financování, zapojení dotačních programů nebo v rozšíření kapacit pro dotační poradenství,“ popisuje předseda představenstva společnosti Raiffeisen – Leasing.

CS24

CFOworld 1 2023

Článek vyšel v tištěném vydání časopisu CFOworld 1/2023. Pokud si časopis chcete přečíst celý, můžete si ho koupit i v digitální formě.

Kromě tohoto článku v něm najdete i příspěvky o českých trendech v platbách pro tento rok, podrobně jsme se věnovali úskalím a možnostem, které nabízí umělá inteligence, nebo třeba top trendům pro oblast infrastruktury.

Zvláštní odpovědnost pak Tomáš Gürtler vnímá v sektoru, ve kterém je Raiffeisen – Leasing dlouhodobě lídrem, a tím je financování nemovitostí. Ať už jde o rozvoj dostupného rezidenčního bydlení, nebo o energetickou náročnost staveb, společenská odpovědnost má své místo i zde. „Jsem rád, že jsme v minulém roce mohli například předat rezidenční projekt Bydlení Studentská v Plzni, na kterém jsme se podíleli společně s Arcibiskupstvím plzeňským a který bude sloužit k nájemnímu bydlení,“ uvádí konkrétní příklad projektu s jednoznačně pozitivními společenskými přínosy.

Do budoucna se chce zaměřit právě i třeba na financování energeticky úsporných nemovitostí. „Je tu velký prostor pro zavádění dostupných inovací v oblasti energetických úspor nebo chytrých řešení, které v důsledku sníží náklady za energie a celkový provoz nemovitostí. Raiffeisen – Leasing je partnerem všech firem, pro které je důležité financování nejen samotné nemovitosti, ale i jejich technologických součástí, které zajišťují jejich ekonomickou i ekologickou udržitelnost,“ uzavírá Tomáš Gürtler.

Byl pro vás článek přínosný?