Hlavní navigace

Společnost Enterprise Investors realizovala částečný exit ze společnosti Skarbiec Holding

25. 11. 2014

Sdílet

 Autor: © Kalim - Fotolia.com
Polish Enterprise Fund V (PEF V), private equity fond spravovaný společností Enterprise Investors (EI), realizoval částečný exit ze společnosti Skarbiec Holding (Skarbiec) prostřednictvím IPO na varšavské burze (WSE): transakce dosáhla hrubého výnosu v hodnotě 10,2 milionů eur, PEF V prodal 20% podíl a zůstává 75% akcionářem společnosti Skarbiec, jedná se o IPO již třicáté společnosti z portfolia EI.

Skupina Skarbiec je jedním z předních nezávislých správců podílových fondů v Polsku.  Společnost spravuje 45 fondů a podfondů a aktiva v hodnotě téměř 3,6 miliard eur, což ji činí pátým největším správcem fondů v Polsku. Skarbiec má více než 46 000 zákazníků (bez zákazníků s penzijním připojištěním), kterým nabízí široký sortiment služeb včetně equity, smíšených i dluhopisových fondů, fondů peněžního trhu, či specializovaných fondů poskytujících investorům přístup k domácím i mezinárodním trhům.

 

PEF V investoval do společnosti Skarbiec v roce 2007 a od té doby společnost výrazně rozšířila svou distribuční síť, dosáhla pětinásobného nárůstu spravovaných fondů a dále posílila svou pozici na dynamicky rostoucím trhu.

 

„Zvážili jsme několik možností exitu a rozhodli se pro IPO na varšavské burze. Ponechali jsme si významný podíl společnosti, protože věříme, že polský kapitálový trh i správa fondů mají slibný růstový potenciál,“ řekl Dariusz Prończuk, Managing Partner společnosti Enterprise Investors, který je za transakci zodpovědný.

 

Enterprise Investors je jednou z největších společností spravujících fondy private equity a rozvojového kapitálu v Polsku a ve střední a východní Evropě. Od svého vzniku v roce 1990 společnost vytvořila osm fondů s celkovou hodnotou přesahující 2 mld. eur. Tyto fondy dosud investovaly 1,6 mld. eur do 132 společností z různých odvětví a ukončily 106 investic s celkovým hrubým výnosem ve výši téměř 2,2 mld. eur.

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?