Hlavní navigace

Stálá provozovna v Modelové smlouvě OECD

1. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Visual Concepts - Fotolia.com
Problematika vzniku stálých provozoven naráží v praxi na řadu problémů. Z tohoto důvodu zveřejnilo OECD dne 12. října 2011 návrh na upřesnění a doplnění komentáře k článku 5 (Stálá provozovna) Modelové smlouvy o zamezení dvojího zdanění.

Jedná se (viz výše) o pracovní verzi dokumentu, ke které může odborná veřejnost nyní zasílat své připomínky. Změny v komentáři by mohly být součástí aktualizace Komentáře k Modelové smlouvě plánované na rok 2014. Samotného znění článku 5 se tyto úpravy nedotknou.

Dokument je rozdělen na dvě části:

* V první části je uvedeno 25 oblastí, které jsou v praxi při posuzování vzniku stálé provozovny nejproblematičtější (určení místa výkonu činnosti, interpretace místa vedení, subdodavatelské práce, charakter přípravných a pomocných prací, uzavírání smluv závislými zástupci, problematika práce z domova, otázka poskytování konzultantských služeb u zákazníka a další). Ke každé z uvedených oblastí je připojen rozbor, jehož závěry jsou následně promítnuty jako úpravy či doplnění komentáře k tomuto článku.

* V druhé části je uveden kompletní návrh znění aktualizovaného komentáře k článku 5 se všemi navrhovanými změnami.

Komentář byl v uvedených oblastech doplněn rovněž o praktické příklady, které zpřesňují a doplňují stávající výklad. Připomínky k návrhu aktualizovaného komentáře je možné zasílat do 10. února 2012. 

 

Zdroj: KPMG

CS24

 

Foto: © Visual Concepts - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?