Hlavní navigace

Stojíme jen krůček od deflace, ceny v lednu rostly nejméně od vzniku Česka

12. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © .AGA. - Fotolia.com
S deflací už ovšem zkušenost máme, a žádné drama to nebylo. V srpnu 2009 rostly ceny stejně jako nyní jen o 0,2 %, poté dokonce ještě inflace klesla do záporných hodnot. Strach centrální banky z deflačních tlaků či nízké inflace se tedy sice naplnil, ale stále neospravedlnil intervenci; v roce 2009 ČNB také neintervenovala.

Podle dnes zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) rostly v lednu spotřebitelské ceny (CPI) proti předešlému měsíci o 0,1 %, což je nejméně od vzniku ČR. V meziročním porovnání jsou tak ceny vyšší jen o 0,2 %. Inflační tlaky v ekonomice tak dramaticky brzdí. Ještě v prosinci rostly ceny o 1,4 %. Už jsme jen krůček od deflace. Na druhou stranu s tou už zkušenost máme, a žádné drama to nebylo. V srpnu 2009 rostly ceny stejně jako nyní jen o 0,2 %, poté dokonce ještě inflace klesla do záporných hodnot. Strach centrální banky z deflačních tlaků či nízké inflace se tedy sice naplnil, ale podle mě stále neospravedlnil intervenci; v roce 2009 ČNB také neintervenovala.

 

Vladimír PikoraV ekonomice prostě není poptávka 

Současná situace podle mě pouze odráží to, že v ekonomice není poptávka. A když v ekonomice není poptávka, jedinou zdravou reakcí je pokles cen. Nemůžeme se proto divit, že je řada věcí levnějších než loni. Kdyby tomu bylo jinak, bylo by něco špatně a špatně by bylo i tomuto procesu bránit. Z pohledu finančních trhů nepřinesla statistika nic nového. Počítalo se s těmito výsledky. Finanční trhy proto nebudou na data nikterak reagovat. Zajímavé je, že intervence se ve statistice nestačila nikterak projevit, ačkoli mnozí importéři aut či elektrotechniky již upravili ceníky směrem nahoru. Ekonomika jako celek nereaguje. Válcují ji jiné vlivy.

Břidlicová revoluce se z Ameriky valí do celého světa 

Za nízkou inflaci vděčíme tomu, že po letech nevyužili politici začátek roku ke zvýšení daní. Vloni jsme si tak sebemrskačsky posunuli srovnávací základnu. Druhým faktorem je tzv. břidlicová revoluce. Nová těžiska ropy a plynu v Americe snižují cenu energií po celé planetě. Díky tomu poklesla cena elektřiny o 9,9 %. K tomu se přidalo zrušení regulačního poplatku za pobyt v nemocnici a posezónní výprodeje oblečení a obuvi. Z meziročního porovnání stojí za růstem cen potraviny. Výrazný nárůst pozorujeme zejména u brambor, které podražily o 43 %. Růst cen naopak brzdí levnější telefonické služby. Stále zuří boj mobilních operátorů o zákazníka.

 

Poprvé od vzniku ČR klesají ceny bydlení 

Zde se projevuje nejen levnější elektřina, ale i plyn, který zlevnil o 9,1 %. Co bude dál? V ekonomice není poptávka, ceny výrazně neporostou. Ani intervence inflaci nekatapultuje. Cílem centrální banky jsou 2 %. Náš model přitom říká, že už v listopadu budeme na 1,7 %. Průměrnou meziroční inflaci v roce 2014 čekáme kolem 0,8 %. Hluboké deflace se proto bát nemusíme a nemusíme se bát kvůli intervenci ani vysoké inflace.

ČNB bude zhruba rok vyčkávat a pak…
Dnešní data ukázala, že ceny v ekonomice reagují na nedávný pokles ekonomiky. Nicméně poslední čísla z průmyslu a maloobchodu ukazují výrazné oživení. Hluboká deflace nehrozí, inflace bude postupně směřovat ke svému cíli. Navíc data byla v souladu s očekáváním. Centrální banka ani trhy proto nemusí nikterak reagovat. Stále proto očekáváme, že ČNB bude zhruba rok vyčkávat a pak postupně začne utahovat svou měnovou politiku. Za rok proto očekáváme korunu podstatně silnější než dnes (pod 27,00 CZK/EUR) a PRIBOR bude výš v průměru o dvě desetiny. Delší splatnosti budu výš až o 4 desetiny.

CS24

 

Autor je hlavní ekonom ve společnosti Next Finance

Byl pro vás článek přínosný?