Hlavní navigace

Stres v práci: Naučte se pohodě a soustředěnosti

29. 10. 2019

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Načerpaná energie z letních dovolených je pryč a v práci se řeší, co vše se musí stihnout do konce roku. Sychravé počasí a únava na náladě nepřidají a stres tak všechny ovládá mnohem více. Jak ale nejen s pracovním stresem bojovat? Stačí ovládat pár fíglů, které pomáhají ze situací, kdy se nám potí dlaně, máme sucho v ústech, klepeme se a necítíme se nejlépe.

Nejjednodušší možností, jak se zbavit stresu, je se do stresových situací nedostávat. Rada nad zlato. Při uzávěrkách, nepříjemných poradách nebo hádkách s kolegy se ale stres zvládá obtížně. Pokud je tlak dlouhodobý, na psychické a fyzické problémy je zaděláno. Základem je mít pod kontrolou prevenci.

 

Tedy zajistit si vyhovující podmínky. Ať už se to týká procesů v práci, lidí, se kterými trávíme čas, time managementu, prostředí nebo péče o své tělo. Stres je ve své podstatě omezená možnost kontroly nad situací. Když jsme ve stresu, nejsme schopni myslet v takové kvalitě jako jindy, natož být kreativní a otevření novým možnostem. Existuje celá řada preventivních opatření, ze kterých si každý může vybrat ta, která mu vyhovují.

 

Jelikož mozek ovlivňuje tělo, ale je tomu i naopak, doporučují se křížová cvičení, což je například chůze. Nohy a ruce se v pohybech kříží. Výzkumy ukazují, že nejsilnější zbraní proti stresu je pohyb a to na čerstvém vzduchu. Dalšími preventivními opatřeními jsou omezení cukru a kofeinu, vyšší konzumace bílkovin a vitamínů, aktivní odpočinek a pravidelný spánek. To jsou pomocníci pro větší odolnost organismu po fyzické i psychické stránce.

I přes veškeré snahy ale někdy nervy na uzdě neudržíme a zpanikaříme. Často se tak stává při důležité prezentaci nebo náročném jednání. „Když například prezentujete a stojíte u flipchartu, pomáhá udělat krok stranou, dotknout se flipchartu rukou. Udělat co největší pohyb, který si v dané chvíli můžete dovolit. Tím dáte mozku signál, že jste přítomni a jste připraveni zvládat vaše myšlenky a emoce. Pokud sedíte, pomáhá zatlačit nohy do země, uzemnit se. V neposlední řadě nezapomeňte dýchat, ideálně by měl být delší výdech než nádech. Uvidíte, že když se naučíte s tělem dobře spolupracovat, tak vás v těžkých situacích podrží,“ radí Kateřina Přibilová, lektorka vzdělávací společnosti MgC Group.

 

Technika pomodoro

Do stresových situací se často dostávají pracovníci, kteří nechávají své povinnosti na poslední chvíli. Ideální je proto pracovat postupně. K pravidelné pracovní morálce a dobré soustředěnosti může podle Kateřiny Přibilové pomoci technika pomodoro: „Nastavte si budík na 25 minut, kdy budete intenzivně pracovat a poté 5 minut odpočívat. V průběhu oněch 25 minut se musíte plně věnovat práci, ať už vás myšlenky budou volat kamkoliv. V dalších 5 minutách se věnujte absolutně odlišné činnosti. Po 5 minutách se vraťte k činnosti a pokračujte dále 25 minut práce, 5 minut pauza. Síla techniky spočívá v tom, že vás přiměje věnovat se pouze jedné činnosti a tak snáze dosáhnete lepšího soustředění a flow."

soutez_casestudy

 

Dobré je si na podzim neplánovat tolik aktivit jako v létě či na jaře. Jednoduše jsou naše těla tak naprogramovaná. Už toto nastavení v hlavě nás může dostat do větší pohody. Pomáhá si naplánovat odpočinek stejně tak, jako si plánujeme jakékoli jiné úkoly. Existují i aplikace, které nám připomenou pravidelný čas jít spát. Dostatečný a pravidelný spánek dlouhodobě zajistí vyšší odolnost organismu.
 
Zdroj: MgC Group

Byl pro vás článek přínosný?