Hlavní navigace

Svaz průmyslu a dopravy navrhuje zavést kurzarbeit

12. 3. 2012

Sdílet

Míra registrované nezaměstnanosti v České republice se v únoru zvýšila o 0,1 procentního bodu (p.b.) na 9,2 procenta. Oproti únoru 2011 poklesla však o 0,4 p.b.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání narostl o 1,4 procenta na 541 685, přičemž počet hlášených volných pracovních míst po pětiměsíčním poklesu vzrostl o 6,4 procenta na 36 671.

Tyto minulý týden MPSV ČR zveřejněné údaje potvrzují správnost prosincového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi členskými firmami, podle něhož se podniky chystaly na redukci pracovních míst zejména počátkem tohoto roku. Nejedná se však o masové propouštění. Jak vyplynulo z šetření, podniky plánují snížit počet pracovníků v průběhu celého roku 2012 o méně než jedno procento.

Většina firem je v přijímání nových pracovníků opatrná, neboť vývoj ekonomiky je stále plný rizik. Firmy se chovají pragmaticky a snaží se nezvyšovat náklady. Většina českých podniků je však na horší časy připravena lépe než tomu bylo v době vypuknutí krize v roce 2008.

Pro udržení zaměstnanosti ve firmách navrhuje Svaz průmyslu a dopravy ČR zavést tzv. kurzarbeit. Zaměstnavatelé zastávají názor, že stát by tím ušetřil významné prostředky oproti tomu, kdyby byl propuštěný na úřadu práce. Pokud je kurzarbeit dobře nastavena, bylo by to ve prospěch všech tří subjektů, zaměstnance, zaměstnavatele i státu.

 

soutez_casestudy

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy

 

Byl pro vás článek přínosný?