Hlavní navigace

Téměř pětina evropských firem zakazuje pracovat na soukromých zařízeních

24. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © sellingpix - Fotolia.com
Cisco IBSG Horizons Study odhaluje globální trendy v oblasti BYOD. 89 % IT oddělení globálně povoluje zaměstnancům užívat vlastní soukromá zařízení při práci. V Evropě však stále ještě 19 % firem taková zařízení zcela zakazuje.

Požadavky zaměstnanců jsou přitom zřejmé – 35 % z nich se chce věnovat osobním záležitostem v práci a pracovním záležitostem ve volném čase. Tomu musí firmy přizpůsobit to, jak spravují své sítě, mobilní zařízení a jak řídí své zaměstnance. 

Zaměstnanci postupně přehodnocují svůj přístup k tomu, co pro ně znamená být „v kanceláři“. Celých 42 % uživatelů, kteří vlastní smartphone, jej zároveň používá ke své práci. Svá chytrá zařízení lidé zahrnují do svého běžného pracovního rytmu, a to ať už pracují z kanceláře nebo odkudkoliv jinud. 40 % duševně pracujících navíc alespoň jednou týdně pracuje odjinud než z kanceláře.

 

Zvýšená produktivita je cílem

Právě na iniciativy podporující pracovní mobilitu bude už v roce 2014 vynaloženo 23 % IT rozpočtů, což je 28% nárůst oproti roku 2012. Přitom jen 50 % velkých podniků a 41 % středních firem má specifickou politiku, která přístup mobilních zařízení do sítě ošetřuje. 

V globálním průměru 89 % IT oddělení v určité formě povoluje zaměstnancům využívat vlastní zařízení, a to od možnosti připojit zařízení do podnikové sítě, až po plnou podporu všech soukromých zařízení. Hlavními přínosy tohoto přístupu jsou zvýšená produktivita, spokojenost zaměstnanců a nižší náklady. 

Aby mohly firmy lépe reagovat na trend BYOD, nabízí Cisco komplexní sadu řešení, která umožňují snadné užívání mobilních zařízení v jakémkoliv pracovním prostředí. Představilo updatovanou verzi Cisco Unified Wireless Network Software, která nabízí až dvojnásobnou škálovatelnost multicast videa, jednomu správci umožňuje spravovat až 30 tisíc zařízení a poskytuje IPv6 podporu pro klientská zařízení. Dále také vylepšuje kvalitu užívání nástrojů pro týmovou spolupráci jako Cisco Jabber™ nebo Cisco WebEx®. 

Průzkum byl proveden mezi téměř 4 900 vedoucími IT pracovníky z 9 zemí (Brazílie, Čína, Francie, Německo, Indie, Mexiko, Rusko, Velká Británie a USA), z 18 různých odvětví.

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?