Hlavní navigace

Tuzemští investoři se v zahraničí nejvíce zajímají o energetiku

24. 11. 2012

Sdílet

České firmy v zahraničí nejčastěji investují do energetiky a potravinářství, nejvyhledávanější zemí je Slovensko a Německo. Ukázala to studie TPA Horwath, která zkoumala investice českých společností do zahraničních entit v období od roku 2005 do prvního pololetí 2012 a uskutečněné fúze a akvizice v regionu střední a východní Evropy.

Ve sledovaném období realizovaly české společnosti v zahraničí celkem 95 transakcí, obvyklá hodnota transakce činila 41 milionů eur. „Na zahraniční trhy pronikají cestou nákupu obchodního podílu spíše větší české společnosti a skupiny,“ uvádí Igor Mesenský, partner společnosti TPA Horwath. Potvrzuje to i medián velikosti transakce v případě českých investorů, který je dvakrát vyšší než je velikost obvyklé transakce v regionu CEE. Ta v daném období činila 20 milionů eur. Přitom 59 % transakcí se uskutečnilo v šesti nejvyhledávanějších sektorech a lokalitách.

 

bitcoin_skoleni

Ze studie skupiny TPA Horwath o uskutečněných fúzích a akvizicích v regionu střední a východní Evropy rovněž vyplynulo, že Polsko a Česká republika jsou z pohledu dynamičnosti trhu - počtu proběhnutých transakcí na poli fúzí a akvizic - dlouhodobě dvě nejvýznamnější země regionu. Navíc, kvarteto složené z České republiky, Polska, Rumunska a Maďarska vytvářelo společně „hrací plochu“ pro realizaci 70 % celkové investiční aktivity v regionu CEE. K nejvyhledávanějším sektorům v regionu CEE patří finanční služby (bankovnictví, pojišťovnictví, půjčky a leasingové služby), průmyslové produkty a služby (průmyslové vybavení a stroje, produkce železa a oceli, průmyslové služby) a potravinářství.