Hlavní navigace

Třikrát k dnešním datům ČSÚ o průmyslu v ČR v říjnu

10. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Dreaming Andy - Fotolia.com
Dnes zveřejněné výsledky Českého statistického úřadu o stavu tuzemského průmyslu v říjnu komentují Jan Linhart z KPMG, Petr Smutný z PwC a Jaroslav Vomastek z MPO.

Průmyslová výroba v Česku vzrostla v říjnu podle údajů ČSÚ o 4,1 %. Podrobnější data lze nalézt zde.

 

Komentuje Jan Linhart, Partner, KPMG Česká republika:

Říjnové statistiky průmyslové produkce potvrzují neradostná očekávání. Celková průmyslová produkce očištěná o vliv různého počtu pracovních dní meziročně klesla. Povzbudivým faktorem je však relativně slušný výsledek některých odvětví, především strojírenství, které dokládá, že se české firmy dokážou prosadit i v dobách stagnace evropské ekonomiky. Řada strojírenských firem vyváží své výrobky mimo Evropskou unii a ukazují tak cestu i dalším odvětvím. K určité stabilizaci dochází také v automobilovém průmyslu, kde došlo nejen k mírnému růstu produkce, ale také k navýšení objemu nových zakázek. Za prvních deset měsíců letošního roku český automobilový průmysl stále roste, což nám může závidět většina západoevropských zemí.

 

Komentuje Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PwC Česká republika: 

Letošní říjen těžil zejména z vyššího počtu pracovních dnů oproti říjnu 2011. Bez tohoto vlivu by byl propad poměrně značný. Vývoj českého průmyslu záleží především na zahraniční poptávce. Ta bude i v příštím roce slabší, znatelnější oživení uvidíme spíše až v letech 2015 či dokonce 2016. Zprávy z německé ekonomiky naznačují, že nás čeká ještě několik hodně náročných čtvrtletí. Výrobci jsou pod značným tlakem, firmy nemají rezervy. Očekávám také, že v příštím roce uvidíme více insolvencí

 

Komentuje Jaroslav Vomastek, ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu:

CS24

Na první pohled vypadají říjnové výsledky průmyslové výroby velmi dobře. Nicméně je potřeba si uvědomit, že dynamika jejich růstu byla podpořena vyšším počtem pracovních dní, letošní říjen měl o tři pracovní dny více než loňský. V meziměsíčním pohledu a po očištění o efekt pracovních dní již je důvodů k radosti méně. Dále se prohloubil pokles ekonomické aktivity v Německu a v eurozóně s nepříznivými dopady na exportně orientovaný český průmysl. Na druhé straně z globální ekonomiky přicházejí aktuálně signály mírného oživení. Pokud se potvrdí, můžeme s určitým zpožděním očekávat pozitivní vliv na český průmysl.

 

Byl pro vás článek přínosný?