Hlavní navigace

Důvěra v globální ekonomiku klesla, ve střední Evropě je „blbá nálada“

10. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Alx - Fotolia.com
Podnikatelská důvěra opět poklesla, stejně jako reálná ekonomika. Střední a východní Evropa je nejméně optimistický region ze všech sedmi zahrnutých do posledního Globálního průzkumu ekonomických podmínek ACCA.

Podle celosvětového průzkumu dvou a půl tisíc finančních profesionálů klesla ve třetím čtvrtletí roku 2012 důvěra v globální ekonomiku. Sedmašedesát procent se jich nyní domnívá, že globální ekonomika nyní stagnuje nebo klesá. Z další analýzy plyne, že za toto aktuální oslabení důvěry může takřka výhradně změna základních podnikatelských ukazatelů – například poptávky, přístupu k financování, včasnosti placení a inflace – a ne sentiment respondentů. Globálně se pokles nejvíce projevil v reálné ekonomice a nejhůř jím byly zasaženy malé a středně velké podniky. 

Patnácté vydání čtvrtletního průzkum ekonomických podmínek vydávaného ACCA a IMA, svědčí o tom, že podnikatelský sentiment ve střední a východní Evropě (CEE) je méně optimistický než u jejich západoevropských sousedů.

 

Nenapravitelní středoeveropští škarohlídi...

Podnikatelský sentiment ve středoevropských zemích se ve třetím čtvrtletí neodpíchl ode dna a zdejší finanční profesionálové se vyznačovali nejmenší důvěrou v celém vzorku ACCA / IMA – jen deset procent respondentů v tomto regionu uvedlo, že zaznamenalo nárůst důvěry, zatímco jednačtyřicet procent z nich hlásilo pokles důvěry. 

Pouze šestnáct procent respondentů se domnívá, že globální ekonomika se zotavuje, a právě proto je středoevropský region ten nejméně optimistický v celém průzkumu. 

Z globálního hlediska zpráva upozorňuje na setrvalou nejistotu v celém regionu Asie-Tichomoří, který nadále pociťuje důsledky ekonomického oslabení v Číně. Čína však nebyla zdrojem tohoto pesimismu, spíš sousední země, které trpí nejenom čínským poklesem, ale dlouhodobě pomalým oživením západních ekonomik.

 

...nejsou vůbec bez šancí

Jedním z důležitých témat průzkumu je propojenost globální ekonomiky. Raef Lawson, viceprezident IMA pro výzkum, to komentoval slovy: „Zpomalení v Asii, dluhová krize v eurozóně a pomalé oživení v USA – to vše se navzájem umocňuje a žádný region nezůstal nepostihnutý; popravdě řečeno synchronizace indexů Globálního průzkumu ekonomických podmínek mezi regiony je podivuhodná. Ovšem kapitálové výdaje se ve středoevropských a východoevropských zemích držely lépe než kdekoli jinde, z čehož plyne, že oživení by nemělo být vyloučeno.“ 

Vedoucí průzkumu Manos Schizas, jenž zároveň působí jako ekonomický analytik při ACCA, k tomu řekl: „V tomto čtvrtletí podnikatelská důvěra poklesla z naprosto správných důvodů. Až na pár výjimek se po celém světě zhoršují fundamentální ukazatele podnikatelského prostředí a podniky opět čelí problémům s likviditou, o nichž už jsme si mysleli, že je máme za sebou.“ 

Schizas se domnívá, že stále ještě máme mnoho důvodů k optimismu, a dodává: „Ukazuje se, že evropská dluhová krize se v třetím čtvrtletí přestala šířit, alespoň prozatím, a že v mnoho částech světa začínají být opět k dispozici finance pro investice.“

 

O obrazu situace ve středoevropském regionu

Ve třetím čtvrtletí roku 2012 byla politika v popředí ekonomického rozvoje mnoha zemí střední a východní Evropy. Například Slovinsko podle mnoha komentátorů čelilo „politické krizi“, neboť politici nedokázali dojít ke shodě na receptu léčby neduživé ekonomiky i bankovního sektoru.

CS24

Rumunsko stálo ještě před náročnějšími problémy, protože politický chaos při absenci stabilní vlády vedl k nejistotě a zastavení infrastrukturních projektů.

 

Byl pro vás článek přínosný?