Hlavní navigace

Většina českých firem hodnotí podporu z fondů EU i přes administrativní zátěž jako přínosnou

12. 9. 2012

Sdílet

Společnost eNovation ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos provedla v srpnu letošního roku nezávislý průzkum zaměřený na čerpání podpory z fondů Evropské unie. Průzkumu se zúčastnily české podniky všech velikostí.

V současné době dobíhají poslední výzvy programů v rámci strukturálních fondů EU a tím končí i dotační období 2007 až 2013. Podle průzkumu společnosti eNovation, 81 procent českých firem, které v tomto období čerpaly podporu ze zdrojů EU, ji hodnotí i přes administrativní zátěž jako přínosnou. Podniky nejčastěji využívaly podpory z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), respektive jeho dílčích programů jako například ICT a strategické služby, Nemovitosti, Rozvoj, Inovace a Potenciál.

Čerpání podpory z evropských fondů bude dále umožněno v novém programovacím období 2014 až 2020. Z výzkumu vyplynulo, že 79 % dotazovaných firem by rádo čerpalo podporu i v tomto období, přičemž 78 % respondentů preferuje čerpání podpory formou dotací. V porovnání se státní podporou poskytovanou formou slevy na dani, kterou preferuje 13 % respondentů, jsou evropské fondy vnímány u podnikatelů jako nejatraktivnější nástroj podpory. V rámci zvýšení konkurenceschopnosti českých firem je pro podnikatele nejdůležitější podpora výzkumu, vývoje, inovací a moderních výrobních technologií.

Právě na tyto oblasti by se měla Česká republika silně zaměřit i v novém programovacím období 2014 až 2020, jehož hlavní cíle budou předneseny na konferenci EUROFONDY PRO PODNIKY 2014+, na které vystoupí mj. Petr Očko (ředitel sekce EU fondů MPO), Miroslava Kopicová (ředitelka Národního vzdělávacího fondu) či Daniel Braun (1. náměstek ministra pro místní rozvoj).

 

Společnost eNovation s.r.o. je přední poskytovatel poradenských a konzultačních služeb pro privátní a veřejný sektor se specializací na strukturální fondy EU, investiční pobídky a oblast veřejných zakázek. V současné době eNovation připravuje a administruje přes dvě stovky projektů v celkové hodnotě přesahující 10 mld. Kč.

 

Foto: © arahan - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?