Hlavní navigace

Mezi největšími firmami v regionu je každá šestá z ČR

11. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © iNNOCENt - Fotolia.com
Zastoupení českých společností v žebříčku pěti set firem seřazených podle tržeb v regionu střední a východní Evropy meziročně vzrostlo z 80 na 84. Pozici lídra mezi firmami v ČR si stejně jako loni udržel výrobce automobilů Škoda Auto (třetí místo) před společností ČEZ (šesté místo).

V první dvacítce firem s nejvyššími tržbami se ještě umístily RWE Transgas (14. místo) a Agrofert Holding (19. místo). Vyplývá to z výsledků žebříčku CE TOP 500, který již pošesté zveřejnila společnost Deloitte. Podle ukazatele tržní kapitalizace si první pozici drží energetická firma ČEZ před polskými bankami PKO BP a Pekao. Z tuzemských firem se na devátém místě umístila Komerční banka a na třináctém místě Telefónica Czech Republic.

Největší firmy v regionu zaznamenaly meziročně nárůst výnosů o 9,8 procenta (jedná se o nárůst mediánu výnosů) a navázaly tak na pozitivní trend z roku 2010. Celkové výnosy českých firem v žebříčku vzrostly o 18 procent na 120,3 miliardy eur, což odpovídá 17 procentům celkových tržeb v regionu ve výši 707,4 miliardy eur. To je nad úrovní výnosů z roku 2008, tedy před dopadem globální recese.

 

Kdo je a kdo není imunní...

„Po celou dobu krize české firmy v žebříčku CE TOP 500 setrvale rostou jak co do počtu, tak pokud jde o podíl na celkových tržbách. Přes relativně horší výkon české ekonomiky oproti Polsku či Slovensku to není překvapivé – hlavními tahouny českých firem jsou velcí exportéři, přičemž problémy naší ekonomiky se soustřeďují na domácí poptávku,“ říká k výsledkům vedoucí partner Deloitte v ČR Josef Kotrba. 

Přestože celková výše výnosů podává pozitivní obraz o ekonomické situaci předních podniků ve středoevropském regionu, klesla v průběhu roku 2011 průměrná čistá ziskovost o 3,5 procenta. Výsledky za první tři měsíce roku 2012 ukazují pokračující nárůst výnosů, avšak pouze o poloviční hodnotu, než tomu bylo v roce 2011. To může předznamenávat další blížící se zpomalení ekonomiky.

„Ani skutečnost, že si země v našem regionu vedou lépe než mnoho společností v jiných regionech, neznamená, že jsme jakkoli imunní vůči téměř každodennímu vlivu turbulencí, které i nadále otřásají našimi propojenými ekonomikami,“ uvedl Alastair Teare, generální ředitel společnosti Deloitte ve střední Evropě.

 

Zeptejte se v Nošovicích...  

„V tomto prostředí plném výzev existuje jeden stálý hnací mechanismus, který ovlivňuje každodenní rozhodování podniků o tom, jak reagovat na takové problémy, a tím je vůdčí schopnost. Proto se v letošní zprávě zaměřujeme na zásadní význam vůdčích schopností na všech úrovních pro dosažení organizačního i tržního úspěchu,“ dodal Teare. 

Z pohledu jednotlivých odvětví se stejně jako loni dařilo tuzemskému finančnímu sektoru, zejména bankám a pojišťovnám. ČSOB se v celkovém žebříčku mezi bankami umístila na druhém místě, Česká spořitelna na třetím místě a Komerční banka na šestém místě. Mezi pojišťovnami si drží druhou pozici Česká pojišťovna, za ní následuje Kooperativa pojišťovna. V odvětví výroby dominuje mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, dvanácté  místo patří výrobci automobilů v Nošovicích Hyundai Motor Manufacturing Czech. V žebříčku sestaveném podle odvětví stavebnictví si české firmy v regionu mírně pohoršily. Metrostav obsadil páté místo, Skanska osmé, Eurovia CS deváté a Strabag desáté místo.

 

A nejméně se dařilo... 

Přední místa regionálního žebříčku stejně jako v předchozích letech patří petrochemickým a energetickým společnostem. K největšímu nárůstu zastoupení v žebříčku došlo ve výrobním sektoru (růst o 13 firem na celkových 129). Nejméně se dařilo podnikům ze spotřebitelského průmyslu a dopravy (propad na 152 ze 157 v předchozím roce) a firmám z odvětví technologie, média a telekomunikace (pokles ze 39 společností v roce 2010 na 34 v roce 2011). 

V průběhu roku 2011 byl růst výnosů napříč téměř všemi zkoumanými odvětvími stabilní. K obzvláště výraznému nárůstu došlo ve stavebním sektoru, kde díky přípravám na Euro 2012 vzrostly průměrné výnosy o 21 procent. Výsledky výrobního sektoru byly také velmi dobré, a to především díky výkonnosti ve zpracovatelském průmyslu. Vzrostly rovněž výnosy společností podnikajících v oblasti energií a zdrojů. 

Podrobné tabulky, komentáře a další informace jsou k dispozici na: www.deloitte.com/cetop500.

 

CE TOP 500 – přehled dvaceti největších společností podle tržeb 

Pořadí

Název společnosti

Stát

1.

PKN Orlen

Polsko

2.

MOL

Maďarsko

3.

Škoda

ČR

4.

Metinvest

Ukrajina

5.

Naftogaz

Ukrajina

6.

ČEZ

ČR

7.

Lotos

Polsko

8.

PGE

Polsko

9.

Energorynok

Ukrajina

10.

Jeronimo Martins

Polsko

11.

ORLEN Lietuva

Litva

12.

PGNiG

Polsko

13.

Audi Hungaria

Maďarsko

14.

RWE Transgas

ČR

15.

KGHM

Polsko

16.

PETROM

Rumunsko

17.

Volkswagen Slovakia

Slovensko

18.

Tauron

Polsko

19.

Agrofert

ČR

20.

Slovnaft

Slovensko

 

 

soutez_casestudy

 

 Foto: © iNNOCENt - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?