Hlavní navigace

Víte, jaká technologie bude letos klíčová pro zvýšení ziskovosti firem?

27. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Podle každoročního průzkumu analytiků společnosti Fidelity International budou největšími faktory, které pomohou zvýšit ziskovost podniků v roce 2023, automatizace a umělá inteligence, zatímco decentralizované finance a blockchain jsou považovány za technologie s menším dopadem.

Podle průzkumu společnosti Fidelity International 2023 Analyst Survey, který obsahuje odpovědi 152 odvětvových analytiků z celého světa, je automatizace tou převratnou technologií, která bude mít v letošním roce pravděpodobně největší dopad na ziskovost.

Dopad vybraných technologií na ziskovost

Dopad vybraných technologií na ziskovost

Zdroj: Fidelity International, prosinec 2022

„Jaký dopad, pokud vůbec nějaký, by mohly mít tyto převratné technologie (decentralizované finance a blockchain, umělá inteligence, automatizace) na ziskovost vaší společnosti v příštích 12 měsících?“ Graf ukazuje procento analytiků, kteří uvedli pozitivní dopad.

Celosvětově 61 % analytiků tvrdí, že automatizace bude mít v příštích 12 měsících pozitivní dopad na ziskovost, zatímco přibližně 3 % z nich vidí dopad negativní. V Japonsku považuje přibližně 80 procent analytiků Fidelity International automatizaci za faktor zvyšující ziskovost, což je nejvíce ze všech regionů.

„Společnosti poskytující IT služby aktivně zvyšují investice do nejmodernějších řešení v oblasti automatizace a umělé inteligence,“ tvrdí akciový analytik zabývající se informačními technologiemi v Japonsku. Přibližně 46 % analytiků Fidelity International z celého světa si myslí, že umělá inteligence pomůže zvýšit zisky společností, které pokrývají, zatímco přibližně 4 % z nich vidí negativní dopad umělé inteligence na zisky.

„Umělá inteligence bude i nadále postupně využívána, ať už jde o zlepšení upisování, efektivnější obsluhu zákazníků a podobně,“ konstatuje akciový analytik pokrývající finanční sektor v Číně.

Na druhou stranu blockchain a decentralizované finance (DeFi) na analytiky jako hlavní tahouny zisku, alespoň v nejbližším období, nezapůsobily. V celosvětovém měřítku očekává pozitivní dopad blockchainu a DeFi na ziskovost pouze desetina analytiků, přičemž přibližně 4 % analytiků očekává spíše negaticní dopad.

Byl pro vás článek přínosný?