Hlavní navigace

Vlasta Sárová, Podravka-Lagris: Zavedli jsme pořádek a systém do reportování

5. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Gina Sanders - Fotolia.com
„Zvlášť důležitý je pro nás plánovací proces (roční) ve vztahu k mateřské společnosti. Na ten bychom se chtěli zaměřit tak, aby nedocházelo v budoucnu k nedostatkům či nedorozuměním,“ říká Vlasta Sárová, vedoucí controllingového oddělení ve společnosti Podravka-Lagris.

 Jaký typ činnosti tvoří největší část vaší práce? Které agendy se opakují? 

Moje činnost je velice různorodá. Na začátku měsíce (zhruba do 10. až 12. dne) jde o běžné reporty jak pro mateřskou firmu, tak pro vedení společnosti. Další část měsíce se věnuji buď přípravám na další činnosti jako je estimace měsíčního nebo ročního výsledku společnosti, plánování, zlepšování reportování, ad hoc reportům na základě požadavků jak mateřské společnosti, tak ostatních pracovníků naší společnosti. Jako pracovníci controllingu zabezpečujeme jakékoliv celofiremní informace o prodeji, finančních ukazatelích, výrobě, kalkulaci, plnění budgetu středisek či celé firmy, atd.

 

Vlasta SárováCo považujete za svůj největší úspěch v rámci své současné pozice? 

Zavedení pořádku a systému do reportování. Systémová práce zlepšuje naše výsledky zároveň lépe prezentuje naše aktivity.

 

S kým nejčastěji v rámci své práce komunikujete? 

Nejčastěji s kolegyní, svou nadřízenou finanční ředitelkou, následně s pracovnicemi z účtárny, z výroby, prodeje a MRK. Samozřejmostí je komunikace i s pracovníky, kteří zajišťují podporu softwaru, v našem případě SAP.

 

Co je pro výkon vaší pozice podle vás nejdůležitější? 

Ocenění výsledků naší práce, toho, že jsme zvládli něco zvlášť náročného dobře a včas. S ohledem na zahraničního vlastníka firmy dochází k takovým úkolům velice často, a proto musíme být pružní, přesto však přesní.

 

Jaké máte pracovní priority na nejbližší období, co byste chtěli zlepšit? 

Zvlášť důležitý je pro nás plánovací proces (roční) ve vztahu k mateřské společnosti. Na ten bychom se chtěli zaměřit tak, aby nedocházelo v budoucnu k nedostatkům či nedorozuměním.

 

Ing. Vlasta Sárová vystudovala VUT v Brně. V letech 1979 až 2001 pracovala ve společnosti Svit a.s. Působila zde na více pozicích: jako technická kontrola, referent plánování, vedoucí odboru strategického plánování.

Od r. 2001 pracuje ve společnosti Podravka-Lagris jako vedoucí controllingového oddělení. Na starosti má tvorbu krátkodobých i ročních plánů, reportů, kalkulací a nejrůznějších analýz.

 

Rozhovor vznikl za laskavé součinnosti České asociace pro finanční řízení a společnosti Wolters Kluwer ČR

 

soutez_casestudy

Foto: © Gina Sanders - Fotolia.com

 

Byl pro vás článek přínosný?