Hlavní navigace

Výrobní ceny: průmysl a zemědělství brzdí

15. 6. 2011

Sdílet

 Autor: © electriceye - Fotolia.com
Komentář k datům Českého statistického úřadu, zveřejněným 15. června.

Ceny v průmyslu i v zemědělství po letošním zrychlujícím růstu poprvé zvolnily. Průmysloví výrobci zvýšili v květnu proti stejnému období loňského roku ceny produkce o 6,2 %, nepatrně méně než v březnu (+6,3 %) či dubnu (+6,4 %). Došlo tedy k témuž efektu jako v eurozóně (kde se křivka inflace cen v průmyslu mírně zalomila již o měsíc dřív), nikoli však v celé EU 27. Tam naopak ceny průmyslových výrobců v úhrnu meziročně stouply o 7,8 % taženy silnou britskou inflací (+13,1 % proti březnovým 11 %).

Růst cen v průmyslu je tak v ČR meziročně v unijním srovnání – přes letošní rychlé tempo – relativně mírnější, i když v posledních měsících už jen nepatrně pod dynamikou eurozóny. Jaké výroby se k tomu přispěly nejvíce?

 

Drahomíra DubskáDynamiku cen v průmyslu snižují auta 

Inflace v českém průmyslu by byla zřejmě vyšší, kdyby setrvalé meziroční poklesy cen nevykazovala výroba dopravních prostředků. V květnu byly automobilky proti stejnému měsíci v loňském roce cenově níž o 3,4 %. Pokles jejich výstupních cen se proti březnu a dubnu ještě prohloubil a ve srovnání s průměrnou cenovou úrovní roku 2005 byly květnové ceny níž dokonce o 14,1 %. Důvodem je zřejmě vysoká konkurence v českých podmínkách, ale i vývoj nákladovosti. Počty zaměstnaných v automobilkách – i přes nabírání především agenturních pracovníků – totiž nerostou zdaleka tak rychle jako produkce, takže na jejím tempu se podílí především vyšší produktivita. Objemy vyplácených mezd proto nezvyšují výrazně náklady a netlačí na ceny. 

Zpracovatelský průmysl celkově vykázal mírnější dynamiku cen nejen díky automobilkám, ale i hutní výrobě a skupině zahrnující koksárenství a rafinerie. Naopak v potravinářském průmyslu ceny poskočily meziročně o téměř desetinu (+9,9 %) a potvrdily tak další zrychlení (v březnu +5,9 %, v dubnu +8,1 %). Do jaké míry těží potravináři ze setrvalého, meziročně téměř třetinového růstu cen zemědělské produkce?

 

Uberou potravináři z tempa svých cen? 

Analogii hledejme s rokem 2008. Závratný růst cen potravinářských komodit na světových trzích hnal tehdy do výše i ceny zemědělských produktů v ČR (zejména rostlinné produkce), které od března do června přesahovaly o víc než dvě pětiny průměrnou úroveň roku 2005. To se zatím v poslední vlně extrémních růstů cen nestalo ani na světových trzích, ani u cen zemědělské produkce v ČR – ta byla proti bázi roku 2005 vyšší zhruba o čtvrtinu (v březnu 2001 o 25,2 %, v květnu o 27,2 %). Jestliže v předchozí silné vlně roce 2008 reagoval český potravinářský průmysl na ceny v zemědělství růstem zhruba desetinovým (nejvíce +10,9 % v srpnu 2008), pak nynější silná cenová vlna v zemědělství přinesla v potravinářství růst ještě vyšší – ceny zde stouply proti bázi roku 2005 o 11,9 %.

Potravinářům už se tedy z marží zřejmě nechce ukrajovat tolik jako v roce 2008. Doufejme, že tsunami světových trhů potravinářských komodit, potažmo i cen v českém zemědělství je za námi. Co až se v cenovém řetězci nebude chtít ukrajovat z marží i obchodníkům? 

 

Více na: http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/cipc061511.doc

 

CS24

Foto: © electriceye - Fotolia.com

 

Byl pro vás článek přínosný?