Hlavní navigace

Výsledky IPO za první čtvrtletí jsou skvělým příslibem

26. 4. 2017

Sdílet

Letošní první čtvrtletí je co do počtu primárních emisí nejlepším prvním kvartálem od roku 2007. Americké trhy s primárními úpisy jsou znovu ve formě – proběhla na nich první letošní IPO v hodnotě přes miliardu amerických dolarů. Asie si nadále udržuje pozici globálního epicentra trhu IPO.

 

První letošní čtvrtletní studie EY Global IPO Trends, mapující situaci na globálním trhu s primárními veřejnými úpisy akcií (IPO), ukázala, že začátek letošního roku se opravdu vydařil. Největší podíl na tom mají asijské kapitálové trhy a rovněž burzy ve Spojených státech, kde byly umístěny první dvě letošní megatransakce, tj. primární úpisy přesahující miliardu amerických dolarů. Za první čtvrtletí se v celosvětovém měřítku uskutečnilo 369 IPO, tedy bezmála dvojnásobek toho, co za stejné období loňského roku. Tyto primární úpisy vynesly 33,7 miliard amerických dolarů, což představuje meziroční nárůst dokonce o 146%. Díky těmto výsledkům je letošní první čtvrtletí co do počtu IPO vůbec nejaktivnějším prvním kvartálem po deseti letech, od prvního čtvrtletí 2007, kdy se uskutečnilo 399 IPO v celkové hodnotě 47,5 miliard amerických dolarů.

 

„Primární emise začaly letošní rok velice slibně,“ říká Peter Wells, vedoucí partner oddělení transakčního poradenství společnosti EY v České republice. „Navzdory přetrvávající ekonomické nestabilitě vytvořilo první čtvrtletí skvělý základ pro další růst. Hospodářské ukazatele v klíčových rozvinutých zemích se zlepšují. Burzovní indexy i valuace jdou nahoru, několik indexů je dokonce na historickém maximu. Volatilita je nízká, což má pozitivní vliv na náladu na trhu s primárními úpisy. Svou roli sehrál jistě i úspěšný primární úpis akcií významné technologické společnosti na americké burze.“

Finanční trhy reagují na geopolitický vývoj mnohem lépe, než řada odborníků předpovídala. Silná poptávka je zárukou, že i v následujících měsících letošního roku budou primární úpisy přibývat, především díky množství žádostí o IPO čekajících na schválení na asijských burzách.

 

Jedničkou trhů IPO je Asie

 

I v letošním roce dominuje globálnímu trhu s primárními emisemi Asie v čele s velkou Čínou. Na Asii a Tichomoří připadá 70 % všech letošních IPO a prakticky polovina (48 %) výnosů. Nejvíc úpisů (182) se uskutečnilo právě ve velké Číně. Nejaktivnější byla šenčenská burza se 73 primárními úpisy (což představuje 20 % všech IPO za první letošní kvartál) a šanghajská se 70 IPO (19 %). Živo bylo ale i na ostatních burzách v tomto regionu, zdravou aktivitu hlásí akciové trhy Japonska (27 IPO), Austrálie (23), jihovýchodní Asie (14) i v Jižní Koreji (12). Je velice pravděpodobné, že region Asie a Tichomoří, a tedy i velká Čína si v krátkodobém výhledu zachová své dominantní postavení na trhu s primárními emisemi. Čínská komise pro cenné papíry a burzy se totiž letos chystá urychlit schvalování nových emisí, aby se zbavila množství žádostí, které se jí v posledních letech nahromadily.


Region EMEIA je ovlivněn geopolitickou nejistotou

 

Přes zvyšující se geopolitickou nejistotu zaznamenaly primární úpisy v regionu EMEIA meziroční nárůst o 8,5%. Co do počtu IPO se tento region s 21% podílem zatím drží na pomyslném druhém místě za Asií a Tichomořím, jeho podíl na letošních kapitálových výnosech je o něco nižší, a to 15%. Nejvíc kapitálu se emitentům podařilo získat na Bolse de Madrid, na hlavním a alternativním investičním trhu (AIM) londýnské burzy a na hlavním trhu a na trhu malých a středně velkých společností (SME) bombajské burzy. Nejaktivnějšími zeměmi jsou letos zatím Indie se 26 IPO a Velká Británie s 12 IPO. Na třetím místě je Saúdská Arábie, kde bylo sedm primárních emisí umístěno na novém alternativním trhu „Nomu – Parallel Market“, který má mírnější kotační požadavky.

 

Americký trh je znovu ve formě

 

Také ve Spojených státech primární emise zahájily letošní rok skvěle a snadno překonaly první loňské čtvrtletí jak co do počtu IPO, tak co do kapitálových výnosů. Letos se zde uskutečnilo 24 IPO v celkové hodnotě 10,8 miliard amerických dolarů, což je nejlepší kvartální výsledek od druhého čtvrtletí 2015 (kdy proběhlo 72 IPO v celkové hodnotě 14,3 miliard amerických dolarů). V meziročním srovnání s prvním čtvrtletím 2016 vzrostly kapitálové výnosy o 1 380 % a počet IPO o 200 %. Zásluhu na tom mají mimo jiné velké transakce, z první desítky největších se ve Spojených státech uskutečnily hned čtyři. Newyorská burza byla dokonce v prvním čtvrtletí světovou jedničkou, protože na ní byly umístěny zatím jediné dvě letošní megatransakce v hodnotě přesahující miliardu amerických dolarů.

soutez_casestudy

 

Zdroj: EY

Byl pro vás článek přínosný?