Hlavní navigace

Zákon o statusu veřejné prospěšnosti od roku 2014

17. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Cmon - Fotolia.com
Návrh zákona o statusu veřejné prospěšnosti, který byl jedním z předpisů souvisejících s novým občanským zákoníkem (NOZ), zamítnul Senát dne 12. září 2013.

Ačkoliv NOZ výslovně předvídá přijetí zvláštního předpisu, který by status veřejné prospěšnosti upravil, senátorům vadila především krátká lhůta do účinnosti navrženého zákona a skutečnost, že by rozhodovací pravomoc příslušela výlučně soudům, což by dle jejich názoru vedlo po Novém roce k enormnímu administrativnímu i finančnímu zatížení. 

Jelikož Poslanecká sněmovna byla rozpuštěna, osud návrhu zákona zamítnutím Senátem končí. Dle vyjádření stávající ministryně spravedlnosti není zvláštní zákon nutnou podmínkou účinnosti NOZ a vláda proto – na rozdíl od daňových zákonů – neplánuje přijmout tento zákon prostřednictvím zákonného opatření Senátu.

 

Návrh zákonného opatření nahrazující zamítnutý návrh zákona o změně daňových zákonů reaguje na zamítnutí návrhu zákona o statusu veřejné prospěšnosti tak, že zachovává stávající koncepci odečtu darů (nově bezúplatného plnění). Podmínkou tedy nebude, aby příjemce daru měl status veřejné prospěšnosti potvrzený soudem. I nadále bude podmínkou splnění účelu poskytnutí daru vymezeného v zákoně o daních z příjmů. 

 

 

CS24

Zdroj: KPMG

 

Byl pro vás článek přínosný?