Hlavní navigace

Zaměstnavatelé volají po státní konsolidační vizi

13. 4. 2010

Sdílet

Majitelé firem apelují na politiky, aby se zaměřili především na snížení schodku na 3 %, aby se naplnila kritéria vstupu do eurozóny.

Svaz průmyslu a dopravy ČR se shoduje s organizací OECD, která minulý týden v Praze představila „Economic Outlook 2010“ o České republice, s požadavkem na vypracování střednědobé konsolidační strategie. Tu by měla připravit vláda vzešlá z květnových parlamentních voleb. Nynější kabinet premiéra Jana Fischera schválil sice 38bodový plán krátkodobých východisek z krize ve spolupráci se sociálními partnery, ovšem střednědobý plán, který by zejména řešil dosažení strukturálně vyrovnaného rozpočtu, bude úkolem pro novou vládu.

Po střednědobém plánu volají tuzemští zaměstnavatelé a podnikatelé již delší dobu, a to i v souvislosti s potřebou přijetí společné evropské měny. Nezbytnost vize státu potvrdila i březnová anketa mezi tuzemskými manažery, kteří jsou nominováni do prestižní soutěže Manažer roku (finále bude 22. dubna 2010). Vyhlašovatelem této soutěže je také Svaz průmyslu a dopravy ČR. 

Více jak polovina respondentů-manažerů poukázala na to, že České republice chybí dlouhodobá strategie, která by řešila i problematiku veřejných rozpočtů. „Je třeba se soustředit na efektivní výdajovou politiku, na druhé straně je nezbytné povzbuzovat růst a příjmovou stránku,“ uvedl k tomu Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zaměstnavatelé apelují na politiky, aby se zaměřili především na snížení schodku na 3 %, aby se naplnila kritéria vstupu do eurozóny. „V souvislosti s problematikou veřejných financí tady existuje určitá nezodpovědnost a nechuť politiků ji řešit,“ uvedl Jaroslav Hanák, 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR je největším zaměstnavatelským svazem v zemi. Posláním této dobrovolné, nestátní organizace, nezávislé na vládě, politických stranách a odborech, je ovlivňovat hospodářskou a sociální politiku vlády a působit na vytváření optimálních podmínek pro podnikání. Hájí zájmy zaměstnavatelů v evropských a mezinárodních organizacích, zejména jako člen vlivného evropského svazu zaměstnavatelů BusinessEurope.

 

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

soutez_casestudy

 

Schodek, eurozóna, Svaz průmyslu a dopravy ČR, OECD, Economic Outlook 2010, BusinessEurope, Oldřich Körner, Manažer roku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku