Hlavní navigace

Zanikne pražská burza? Nejspíš ji nahradí varšavská

30. 5. 2013

Sdílet

Objem realizovaných obchodů dál klesá a o další perspektivě pražské burzy pochybuje i sám její ředitel Petr Koblic. Podle něho by do pěti let měla přestat existovat.

Akcioví investoři mají v posledním týdnu nervy napnuté jako špagáty. Americká centrální banka Fed totiž brzy odřízne zdroj peněz pro ekonomiku schovaný pod názvem kvantitativní uvolňování (QE). Největší paniku můžeme vidět v Japonsku: japonský akciový index NIKKEI ztratil za týden okolo 10 %. Jenže strachy se netřesou jen investoři. Bojí se i sám mocný Fed. A má čeho. Pokud by ve své politice v dalších měsících pokračoval dál, akciové bubliny se budou nafukovat do neudržitelných velikostí. A jsou tu další strašidelné scénáře. Míru nezaměstnanosti v USA se daří pozvolna snižovat, ale nadále leží jeden procentní bod nad 6,5% cílem. Konec QE by mohl znamenat, že opět začnou narůstat zástupy amerických nezaměstnaných. A toho se Fed bojí jako čert kříže. Ještě horší noční můra amerických centrálních bankéřů se nazývá deflace neboli záporná inflace. A pozor: Spotřebitelská inflace rostla v dubnu meziročně pouze o 1,1 %, meziměsíčně spotřebitelské ceny dokonce klesaly o 0,4 %. Utažení měnové politiky by mohlo znamenat, že se mohou začít ztrácet pro ekonomiku důležité inflační tlaky. Kdo ví, jak razantní bude Fed při opouštění své současné politiky.
Takže abychom si to shrnuli. Těžkou hlavu má dnes většina účastníků trhu. Až do tohoto bodu je dohnala nebezpečná hra americké centrální banky. Jejím původním cílem bylo, aby došlo k oživení ekonomiky a stabilizovaly se finanční trhy. To první se jakž takž podařilo. (I přesto, že dnes došlo k revizi mezikvartálního růstu HDP USA v prvním čtvrtletí z 2,5 % na 2,4 %.) O stabilitě trhů ale musí pochybovat i ten největší naivka. Původně zamýšlený lék se stal drogou, podpora se změnila v závislost. Ztráta drogy v podobě kvantitativního uvolnění může přinést značné turbulence již během několika měsíců.

 

Mračna ovinula pražskou burzu...
Investory dnes alespoň trochu zahřála zpráva o zlepšení podnikatelského klimatu v eurozóně. Růst vykázaly také ukazatele sentimentu. Ačkoliv jsou tyto indikátory v posledních měsících jaksi odtržené od reality, evropské trhy tato zpráva dnes uspokojila. Dolar díky tomu oslabil k euru až nad 1,300 USD/EUR. Když se na trh podíváme z většího nadhledu, musíme konstatovat, že dolar zůstává relativně slabý a měl v dlouhodobém horizontu začít sílit.
Mračna se stále více stahují nad pražskou burzou. Objem zde realizovaných obchodů dál klesá a o další její perspektivě pochybuje i sám její ředitel Petr Koblic (rozhovor s ním přinášíme zde). Podle něho by burza měla do pěti let přestat existovat. Všechno směřuje k tomu, že ve střední Evropě dojde ke splynutí dnešních burz v jednu jedinou. A jaká by to byla, není těžké uhádnout. Polská burza je vedoucím hráčem v regionu, co se týká zobchodovaných objemů. Navíc se z ní na rozdíl od ostatních burz nevytratilo důležité koření: V Polsku pravidelně dochází k IPO, neboli veřejnému úpisu akcií. Za pár let nejspíš zbude po pražské burze jen hezká vzpomínka a našinec bude obchodovat přes Varšavu.
Česká koruna se dnes vydala jižním směrem a posiluje pod 25,80 CZK/EUR. Vedou ji k tomu dva důvody. Jednak se dnes daří euru v páru s americkým dolarem, jednak korunu táhnou k silnějším hodnotám technické faktory. Česká koruna se tak dál neposedně vzdaluje od psychologické hranice 26,00 CZK/EUR. Na takto silných hodnotách podle nás nevydrží dlouho. Buď ji vystraší další výhružka intervencemi ze strany ČNB, nebo dojde k samovolnému výběru zisků samotnými spekulanty. Během týdne počítáme s oslabením koruny.

CS24

 

Autor pracuje pro společnost Next Finance s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?