Hlavní navigace

Bankovní půjčka bez doložení příjmu, aneb od kdy banky nezkoumají příjem žadatele?

28. 7. 2022

Sdílet

 Autor: Vahan Hambardzumjan / Shutterstock.com
Vrtá vám hlavou, od kdy banky nezkoumají příjem žadatele a půjčují jen tak, bez ověření úvěruschopnosti?

Možná jste se již také setkali s inzercí na půjčku bez doložení příjmu – a dokonce to byla půjčka od banky. Vrtá vám hlavou, od kdy banky nezkoumají příjem žadatele a půjčují jen tak, bez ověření úvěruschopnosti? Pak vám brouk v hlavě vrtá správně: tohle prostě možné není. S půjčkou bez doložení příjmu se to totiž má trochu jinak.

Bez doložení příjmu, znamená „bez papírového dokladu“

V současném žargonu, který se váže ke spotřebitelským úvěrům, se spojení „bez doložení příjmu“ používá pro ty půjčky, k jejichž schválení poskytovatel nevyžaduje papírové doložení příjmu podepsané zaměstnavatelem, nebo kopie daňového přiznání ověřená Finanční správou

Žadatel je tak oproštěn od nutnosti sdělovat svému zaměstnavateli, že si bere půjčku (což je pro mnoho zaměstnanců obrovskou výhodou). A živnostník nemusí platit Finanční správě poplatek za kopii daňového přiznání a potvrzení její pravosti. Celý proces žádosti o půjčku se tím nejen zpříjemňuje, zlevňuje a zjednodušuje, ale hlavně zkracuje. 

Ve výsledku může být půjčka bez doložení příjmů na vašem účtu do několika minut od odeslání žádosti o ni. 

Jakou formou se tedy dokládá pravidelný příjem, když ne na papíru?

Bankám a nebankovním společnostem dnes bohatě stačí elektronická forma potvrzení pravidelného příjmu, nejlépe formou výpisu z účtu za poslední měsíc až 6 měsíců (podle výše požadovaného úvěru). Některé nebankovní společnosti umějí nahlédnout do online bankovnictví. Stačí, abyste jim k tomu dali souhlas. Jak se do bankovnictví nahlíží?

Nebankovky k tomuto procesu využívají specializované aplikace, skrze něž si z vašeho účtu postahují výpisy za tak dlouhé období, jaké potřebují. Systém otevřeného bankovnictví je možné při dokládání příjmů využít i u některých bank. Poskytovatelé se (hlavně u nižších částek) spokojí i s výplatními páskami, u příjemců důchodu či sociálních dávek, podpory v mateřství atd. pak postačí kopie rozhodnutí o přiznání dávky

Proč přistoupily i banky k takové změně?

V podstatě jsme to už objasnili. Jde o ohromné zkrácení doby nutné k vyřízení úvěru. Z několika dní se tak dostáváme na několik minut, což je u klientů bank i nebankovních společností velmi oblíbená změna posledních let. 

Díky okamžitým platbám se totiž peníze připíší na účet příjemce úvěru během několika vteřin od jejich odeslání. Trh s půjčkami se stal mnohem pružnějším. Zde je seznam bank, které už okamžitou platbu umějí zpracovat (platný k 1. 1. 2022)

A banky dnes dokonce zavádějí víkendovou pracovní dobu (i když jen u online poskytovaných služeb, nikoliv na pobočkách). Víkendový provoz startují proto, aby vyhověly i těm klientům, kteří nemají v pracovním týdnu čas si cokoliv zařizovat – a upřednostní online vyřízení úvěru právě během víkendu.

Běžný účet by neměl sloužit jako podnikatelský – ani u drobných živnostníků

Pro potřeby vyřízení většiny půjček bez doložení příjmu je nutné poskytovateli nabídnout účet, na který vám má čerpané peníze poslat. Pokud je žadatelem o spotřebitelskou půjčku podnikatel, rozhodně by se na jeho běžném účtu neměly scházet příjmy z podnikání. Proč? 

CS24

Protože se tím porušuje smlouva o vedení běžného účtu, kterou klient s bankou uzavřel. Většina bank si totiž vymiňuje, že pro účely podnikání je nutno zřídit účet zvlášť, ze skupiny účtů podnikatelských. Neberte to ale jako zbytečný nátlak banky. 

Naopak, je to ochrana pro případ, že by se v podnikání nedařilo. A navíc, finanční správa se vám po odevzdání daňového přiznání bude „hrabat“ jen v penězích podnikatelských na podnikatelském účtu, a ne v těch soukromých (za předpokladu, že si podnikatelský účet zřídíte a uvedete jej do daňového přiznání). Podívejte se na další výhody účtu pro podnikatele, které jsme pro vás shrnuli do článku. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku