Hlavní navigace

Česká bankovní asociace: Banky podporují hospodářské oživení

15. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © Tijana - Fotolia.com
Tuzemský finanční sektor se v loňském roce podílel na hrubé přidané hodnotě v národním hospodářství 4,4 %. Hrubý domácí produkt vytvořený v peněžnictví a pojišťovnictví (resp. hrubá přidaná hodnota) stoupl v roce 2013 o 8,3 %. „Banky pomáhaly ekonomiku stabilizovat i v období, kdy procházela recesí,“ říká Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace.

Celý finanční sektor zaplatil v loňském roce 18,5 mld. Kč na dani z příjmu právnických osob. Podíl odvětví na celkovém výběru této daně (16 %) je ve srovnání s podílem na HDP téměř čtyřnásobný. „Tato asymetrie je v českém národním hospodářství výjimkou. Pro srovnání uveďme, že např. zpracovatelský průmysl se na tvorbě HDP podílí zhruba 22 %, obdobně jako 23 % na výběru daně z příjmu právnických osob,“ uvádí Eva Zamrazilová.

 

Objem úvěrů neustále roste

Celkový objem bankovních úvěrů činil ke konci letošního prvního pololetí 2 536 mld. Kč. Vzestup úvěrů o 5,2 % je rychlejší než růst nominálního HDP, které aktuálně roste o 2,2 %. Objem úvěrů roste v České republice kontinuálně od poloviny roku 2010. „Šetření úvěrových podmínek i to, že objem úvěrů u nás neustále roste, ukazují, že tuzemský bankovní sektor podporuje současné hospodářské oživení,“ uvádí Eva Zamrazilová. To potvrzuje i Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro hospodářskou politiku: „Po recesi, která provázela tuzemskou ekonomiku v posledních letech, v současné době stále více firem podnikajících v Česku zaznamenává zlepšení své ekonomické situace. S tím souvisí i jejich ochota investovat a brát si bankovní úvěry. Podpora bank je pro firmy klíčová a my doufáme, že o ni firmy nepřijdou ani v případě zhoršení ekonomické situace.“  Ještě více vynikne tato skutečnost v mezinárodním srovnání. „Dynamika úvěrů podnikové sféře v tuzemsku převyšuje většinu ostatních evropských ekonomik včetně Německa nebo Rakouska,“ doplňuje Eva Zamrazilová.

 

Kdyby čtyřicet tisíc bankéřů...

Ke konci loňského roku pracovalo v bankovním sektoru více než 40 tisíc zaměstnanců. „Banky jsou v České republice významným zaměstnavatelem, navazují na sebe ale další dodavatele, čímž zvyšují podíl lidí, kteří mají díky nim práci,“ doplňuje Radek Špicar.

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?