Hlavní navigace

CFO, plačte: ztratit chytrý telefon je velmi hloupé

13. 4. 2012

Sdílet

V rámci svého experimentálního projektu s názvem „Smartphone Honey Stick“ „ztratila“ společnost Symantec záměrně padesát chytrých telefonů. Na telefonech byla připravená simulovaná firemní a osobní data a Symantec měl možnost na dálku sledovat, co se s telefony a daty bude dít.

Symantec například v rámci výše zmíěného projektu zjistil:

* pouze v 50 % případů se nálezce pokusil telefon vrátit,

* 96 % nálezců se pokusilo získat citlivé informace, jako je například přístup k online bankovnictví,

* 6 z 10 nálezců se pokusilo zobrazit účet majitele telefonu na sociálních sítích a jeho e-maily.

 

V případě ztráty nechráněného mobilního zařízení je velmi pravděpodobné, že se někdo pokusí získat citlivá osobní a firemní data. Navíc nálezce se v polovině případů majitele telefonu nepokusí zkontaktovat. A pokud náhodou ke kontaktu dojde, měl by i tak vlastník předpokládat, že došlo k úniku osobních nebo firemních dat. 

Cílem tohoto výzkumu bylo ukázat, co uživatelé chytrých telefonů mohou očekávat, že se stane, pokud telefon ztratí a někdo jej najde. V dnešním propojeném světě musí běžní uživatelé i firmy chránit své citlivé informace v mobilních zařízeních. Hardware lze snadno nahradit, ale uložené informace mohou být nenávratně ztraceny. Preventivní opatření mohou ušetřit spoustu problémů. 

„Podobně jako v nedávné studii společnosti Intel o ztrátě přenosných počítačů ukazuje se i zde, že potenciálně citlivé informace jsou často lákavější než vlastní počítač nebo chytrý telefon,“ říká Jakub Jiříček, bezpečnostní konzultant společnosti Symantec.

 

soutez_casestudy

Zdroj a další informace: Symantec

 

Byl pro vás článek přínosný?