Hlavní navigace

Evropský fotbalový trh vzrostl na 16,3 miliard eur

20. 6. 2011

Sdílet

Fotbal potvrzuje svou odolnost vůči recesi, neboť všech pět největších evropských ligových soutěží dosáhlo růstu výnosů. Větší pozornost si však vyžádá kontrola nákladů.

I přes významnou ekonomickou recesi vzrostl evropský fotbalový trh v roce 2009/10 z hlediska výnosů o 4 procenta (0,6 miliardy eur) na 16,3 miliardy eur. Všech pět největších evropských ligových soutěží vykázalo nárůst výnosů, které celkem dosáhly 8,4 miliardy eur (nárůst 5 procent od roku 2008/09). Hlavním důvodem růstu byly výnosy z vysílání (nárůst 7 procent), které nyní v rámci „velké pětky“ představují více než 4 miliardy eur. 

 

Kde leží bafuňářské ráje

Nejvyšší výnosy ve světě fotbalu i nadále generuje anglická Premier League. Výnosy jejích klubů vzrostly z 2,3 miliardy eur v roce 2008/09 na 2,5 miliardy eur v roce 2009/10. Rozdíl oproti německé Bundeslize, která je druhá v pořadí, vzrostl na více než 800 milionů eur. 

Největší průměrnou návštěvnost v evropském fotbale má německá Bundesliga (42 700), což jí ve spojení s nárůstem komerčních výnosů na největším trhu v Evropě pomohlo upevnit druhé místo v pořadí dle výnosů. 

Španělská La Liga dosáhla nejvyššího růstu výnosů (8 procent). Velkou měrou se o to zasloužil nárůst výnosů Realu Madrid a Barcelony, které mezi sebou generují více než polovinu (52 procent) výnosů v nejpolarizovanější z pěti největších evropských ligových soutěží. 

Výnosy italské Serie A vzrostly o 38 milionů eur (3 procenta) na 1 532 milionů eur a Itálie tak zůstává na čtvrtém místě před francouzskou Ligue 1, jejíž výnosy (1 072 milionů eur) vzrostly v rámci velké pětky o nejnižší částku (2 procenta).

 

Dobrý večer, vážení přátelé televizní kopané...

„Růst výnosů ve všech pěti největších evropských ligových soutěžích v roce 2009/10 během ekonomického poklesu je úctyhodný výkon. Loajalita fanoušků v časech dobrých i zlých a pokračující partnerství s televizními společnostmi a sponzory ukazuje, že nejpopulárnější sport na světě svou atraktivitu neztrácí,“ uvedl Dan Jones, partner skupiny pro podnikání ve sportu společnosti Deloitte a doplňuje: „Evropský fotbal patří k nejžádanějším televizním produktům a z hlediska výnosů zaznamenává prvotřídní úspěchy téměř ve všech evropských zemích. Největší úskalí ve fotbale je však stále stejné – potřeba větší kontroly nákladů, zejména v oblasti mezd hráčů a odměn za přestupy.“ 

Mzdy v pěti největších ligových soutěžích v roce 2009/10 vzrostly o více než 400 milionů eur (8 procent) a překročily 5,5 miliardy eur. V Anglii, Itálii a Francii mzdy přesáhly absolutní úroveň růstu výnosů, zatímco v Německu byl růst výnosů a mezd podobný. Ve Španělsku mzdy kromě Barcelony a Realu Madrid klesly a celkový poměr mezd a výnosů ve výši 60 procent představoval nejnižší hodnotu za deset let.  

Bundesliga zůstává nejziskovější evropskou ligovou soutěží i přes pokles provozních zisků ze 172 milionů eur na 138 milionů eur. Anglická Premier League tento rozdíl snížila, její provozní zisky vzrostly na 101 milionů eur. Serie A a Ligue 1 zůstaly ztrátové. Ve Španělsku vytvořila Barcelona a Real Madrid významné provozní zisky, ale ostatní kluby vykázaly významnou celkovou provozní ztrátu.

 

A propos finanční fair play... 

„Vzhledem k tomu, že poměr mezd k výnosům ve čtyřech z pěti evropských největších ligových soutěží v roce 2009/10 znovu vzrostl, vítáme celoevropskou intervenci UEFA, která se klubům snaží pomoci kontrolovat náklady na udržitelnějším základě. Nový požadavek týkající se hranice rentability obsažený v předpisech pro finanční fair play bude poprvé uplatňován na účetní závěrky za období končící v roce 2012 v případě klubů, které se kvalifikují na soutěže UEFA v sezoně 2013/14,” komentuje výsledky Alex Byars, senior konzultant skupiny pro podnikání ve sportu společnosti Deloitte. 

„Koncepce finanční fair play UEFA byla schválena v září 2009 a výsledná nařízení byla zveřejněna v květnu 2010. Kluby tedy měly dostatek času na provedení nezbytných úprav podnikatelských záměrů pro rok 2011/12, aby zajistily soulad s novými pravidly. Zejména se musí zaměřit na lepší vyvážení nákladů a výnosů a vytvořit dostatečně flexibilní základnu, aby mohly reagovat na náhlé negativní změny ve výnosech. O podrobnější informace od UEFA, které umožní pevně stanovené a konsistentní uplatňování požadavku ohledně hranice rentability na celém kontinentu, bude velký zájem,” doplňuje Byars.

 

Další klíčová zjištění z výročního přehledu o financování fotbalu sestaveného v roce 2011 společností Deloitte: 

* Výnosy z vysílání ve velké pětce ligových soutěží vzrostly o téměř 300 milionů eur (7 procent) a poprvé v roce 2009/10 překročily 4 miliardy eur. Celkem představují 48 procent celkových výnosů velké pětky. Tři z pěti velkých ligových soutěží (Anglie, Itálie a Francie) generují více než polovinu výnosů z vysílání.

* Výnosy ze dne zápasu dosáhly v roce 2009/10 1,8 miliardy eur a 22 procent těchto výnosů připadlo na pětici největších ligových soutěží. Výnosy ze dne zápasu v anglické Premier League (649 milionů eur) byly přibližně o 50 procent vyšší než u nejbližšího konkurenta, španělské La Ligy (436 milionů eur).

* Průměrná návštěvnost ligového zápasu ve dvou nejnavštěvovanějších ligách v Evropě vzrostla – v Bundeslize na 42 700 a v Premier League na 35 400. Průměrná návštěvnost Ligue 1 již třetí sezonu v řadě klesla a poprvé od roku 2002/03 se dostala pod hranici 20 000.

* Rozhodnutí UEFA konat Euro 2016 ve Francii představuje významnou příležitost pro řadu francouzských klubů renovovat stadiony a zvýšit návštěvnost a výnosy ze dne zápasu.

* Ve všech pěti největších ligách došlo k inflaci mezd. Platy v klubech Bundesligy vzrostly o 11 procent (nárůst 88 milionů eur), nárůst mezd o 8 procent zaznamenala Serie A (nárůst 88 milionů eur) a Ligue 1 (nárůst 56 milionů eur), 5 procent Premier League a 3 procenta La Liga (nárůst 32 milionů eur). Podíl mezd vůči výnosům je nejnižší v Bundeslize (54 procent) a nejvyšší v Serie A (77 procent).

* Dvacet evropských klubů s nejvyššími výnosy vydělalo v roce 2009/10 více než 4,3 miliard eur, což představuje přibližně 26 procent celého evropského fotbalového trhu. V rámci pěti největších ligových soutěží je nejméně vyrovnaná La Liga, kde rozpětí výnosů mezi největším a nejmenším klubem představuje 23násobek oproti pouze 6,6násobku v Premier League.

* Kromě zemí velké pětky mají ligové soutěže s nejvyššími výnosy Nizozemsko (420 milionů eur), Turecko (378 milionů eur) a Rusko (368 milionů eur), ačkoli ve skutečnosti představovala v sezoně 2009/10 anglická Football League Championship s výnosy 497 milionů eur šestou největší ligovou soutěž v Evropě podle výnosů. 

 

* Zveřejněné účetní závěrky klubů jen zřídka rozdělují mzdové náklady na hráče a další zaměstnance. Pokud není uvedeno jinak, odkazy na mzdy se vztahují k celkovým mzdám daného klubu/divize, včetně hráčů i nehrajících zaměstnanců. 

* Analýza finančních výsledků a pozice anglických klubů a jejich srovnání vychází z údajů získaných z posledních dostupných účetních závěrek skupiny nebo společnosti. Analýza finančních výsledků různých evropských ligových soutěží a jejich srovnání vychází z údajů obsažených v příslušných účetních závěrkách společností nebo skupin nebo z informací, které nám poskytly národní asociace/ligy.

 

Zdroj: Deloitte

soutez_casestudy

 

Foto: © zentilia - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku