Hlavní navigace

Zisk kupodivu není vše

20. 6. 2011

Sdílet

Udržitelnost může být rozhodující výhodou v konkurenčním boji – musí být ale měřitelná, aby se mohla stát solidní součástí firemní strategie. Ale je třeba sledovat opravdu jen profit?

„Udržitelnost bude součástí podnikatelské reality teprve, až se stane pevnou součástí běžných strategických a řidících plánů. Tady je ještě mnoho co lze zlepšovat,“ shledává profesor Jürgen Weber, ředitel IMC WHU – Otto Beishem School of Management.

 

Carbon-Accounting jako pomocná ruka v rámci firmy 

Dnes by více zakotvit udržitelnost do byznysu pomohlo například zaměření se na nešetrné emise oxidu uhličitého (tzv. carbon-accounting). Odpovídající data už mohou být dnes zohledněna v investičních směrnicích nebo v inovačním procesu. Jak vážně je téma udržitelnosti ve firmě hodnoceno, se dobře pozná podle toho, jak se k němu staví controlling, říká Weber.

 

Controlling potřebuje měřitelnost 

Controlling poměřuje podle předem daných cílů. V udržitelnosti to platí dvojnásob. Skutečné vedení podniku je pro CFO nejvyšším přikázáním. Proto také musí do budoucna obsáhnout všechny důležité aspekty udržitelnosti, jako je etika, sociální sféra a životní prostředí. Hlášení pro vedoucí pozice proto musí každý měsíc přinášet i tzv. Non-Financial Key-Performance Indicators (KPI).

 

Výhody udržitelnosti v konkurenčním prostředí 

Experti jsou si jisti, že se téma udržitelnosti promítne i do zisku. „Zodpovědné vedení firmy pomáhá středně velkým firmám k dlouhodobým výhodám v konkurenčním prostředí,“ říká Monika Geßnerová, předsedkyně obchodní komory BdW. Barbara Kuxová, členka správní rady Siemensu, si dokonce myslí, že je ohled na udržitelnost zásadní výhodou v konkurenci: „Čím zodpovědnější firma, tím atraktivnější je pro investory, zákazníky, dodavatele a zaměstnance. Podniky, které se zaměřují na udržitelnost, jsou prokazatelně úspěšnější,“ dodává.

 

Výzvy pro CFO zítřka 

To ukazuje mj. také aktuální studie Švýcarského svazu pro účetnictví a controlling (www.veb.ch) ve spolupráci s Horváth & Partners Schweiz k tématu „CFO zítřka – vize pro rok 2015: „Stoupající komplexnost předpisů pro účetnictví, ale i pro jiné oblasti, a stoupající těkavost obchodního styku na globalizovaném trhu vyžadují bleskurychlé zásobování managementu aktuálními, spolehlivými a předpovídajícími informacemi k rozhodování.“

 

Zisk (sám) není vše 

„Profit je jako kyslík: je zapotřebí k životu, ale smysl života netkví v tom, vdechnout co nejvíc kyslíku. Vyvodit z tohoto zjištění správné závěry, to znamená smět postoupit k novému, zodpovědnému podnikání,“ shrnuje Ralph Thurm, ředitel Deloitte Sustainability and Innovation.

 

Rudolf X. Ruter je finanční auditor a daňový poradce, ale také vedoucí pracovní skupiny „Zodpovědné vedení firmy“ v rámci Schmalenbach-Gesellschaft Betriebswirtschaft e.V. (AKNU). Taktéž je členem hospodářské komory Financial Experts Accociation e.V a německého CSR-Fóra ( www.csrforum.eu). Jeho sloupky k tématu „zodpovědné vedení firmy“ lze najít zde: www.ruter.de.

 

Z partnerského německého CFO Worldu přeložil Max Hutar

CS24

 

 Foto: © iQoncept - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?