Hlavní navigace

Finanční společnosti se chystají výrazně investovat do managementu rizik

5. 11. 2015

Sdílet

Téměř devět z deseti firem poskytujících finanční služby plánuje v následujících dvou letech zvýšit své investice do správy rizik, zejména kvůli zajištění kybernetické bezpečnosti a zamezení podvodům; 26 % firem navýší své investice o více než 20 %.

Podle celosvětové studie řízení rizik 2015 společnosti Accenture více než 86 % dotazovaných uvedlo, že jejich společnost plánuje v následujících dvou letech zvýšit své investice do řízení rizik. Navíc každý čtvrtý (26 %) plánuje zvýšit tyto investice o více než 20 %. Tři z deseti respondentů (29 %) uvedli, že jejich společnost plánuje navýšit více než o pětinu své investice do cloudových služeb, služeb SaaS (software jako služba) a do analýz dat. Studie je založena na rozhovorech s více než 450 respondenty z řad vyššího managementu v oblasti bankovnictví, kapitálových trhů a pojišťovnictví.

 

Zpráva přinesla jasné důkazy o vzrůstajícím významu řízení rizik pro podnikání finančních společností, zejména s ohledem na možné dopady kybernetických útoků a podvodného jednání.

Více než třetina (34 %) respondentů si myslí, že nejpotřebnější dovedností v rámci risk managementu bude porozumění rizikům v oblasti počítačové bezpečnosti.

 

Téměř dvě třetiny (65 %) respondentů uvedly, že rizika z oblasti IT bezpečnosti budou mít v následujících dvou letech zvýšený dopad na jejich podnikání a 26 % z nich se domnívá, že tento nárůst bude velmi výrazný. Více než 8 z 10 respondentů (82 %) si myslí, že řešení problémů v oblasti počítačové bezpečnosti a sociálních médií zabere jejich CRO (manager správy rizik) více času než kdykoliv dříve.

 

„Kombinace tržních vlivů, technologického pokroku a zákaznické poptávky tlačí finanční instituce, aby rozšiřovaly digitální služby a vyžaduje větší zkušenosti, než mají současní profesionálové v řízení rizik,“ uvedl Steve Culp, výkonný ředitel divize Accenture Finance and Risk Services. „Firmy poskytující finanční služby potřebují lidi s vysoce specializovanými dovednostmi, jako jsou odborníci na IT bezpečnost, obchodní analytici a experti na podvodné jednání. Pokud chtějí tuto mezeru vyplnit, musejí firmy hledat mimo okruh svých zaměstnanců – a poptávka po těchto lidech neustále roste.“
Zpráva uvádí, že zájem o odborníky v institucích poskytujících finanční služby v posledních letech neustále roste. Přesto, že se firmy soustředí na posílení svých specializovaných služeb, méně než polovina z nich (41 %) uvádí, že jejich zkušenosti v oblasti digitálních technologií jsou rozsáhlé. Pouze 10 % z dotazovaných uvedlo, že řízení rizik u nich disponuje zdroji potřebnými k elminaci „nových“ hrozeb. Mnoho respondentů uvedlo, že v posledních dvou letech se nábor jejich firmy soustředil na experty na kyber rizika (48 % dotázaných) a odborníky na podvodné jednání (36 % dotázaných). 36 % uvedlo, že jejich firmy najaly bývalé hackery.

 

Manažeři řízení rizik chtějí hrát výraznější roli. Většina firem poskytujících finanční služby má před sebou ještě dlouhou cestu, než se řízení rizik plně sladí s širším strategickým plánováním. Zatímco 83 % respondentů uvedlo, že věří, že řízení rizik přispělo k dlouhodobému růstu jejich společnosti, téměř tři čtvrtiny (73 %) jsou přesvědčeny, že získání důvěry pro tuto oblast je hlavní překážkou jejich efektivity. Méně než jeden z pěti respondentů (17 %) uvedl, že jejich společnosti zavedly rámcová opatření, která podporují hlavní strategická rozhodnutí využívající informace z oblasti řízení rizik.

 

„Manažeři řízení rizik (CRO) pomáhají svým firmám, aby se staly digitálními lídry díky kapitalizaci znalostí plynoucích informací, kterými disponují,“ uvedl Culp. „Zatímco mnozí tvrdí, že nárůst v objemu dat představuje problém, týmy pro řízení rizik mohou pomoci automatizací sběru a analýzy dat tak, aby se ostatní mohli soustředit na strategickou manažerskou činnost.“

ICTrocenka

 

Zdroj: Accenture

Byl pro vás článek přínosný?