Hlavní navigace

Inovační akademie poskytne firmám návod jak zvýšit obrat v období finanční krize

10. 2. 2010

Sdílet

Ještě do 16. února 2010 mají firmy možnost přihlásit se do druhého ročníku Inovační akademie. Jde o vzdělávací program pro majitele a výkonné manažery firem z celé České republiky.

V oblasti snižování nákladů se v poslední době firmy často dostávají na své limity, výrobní systémy jsou natolik dokonalé, že není kde zlepšovat a inovace jsou jedinou příležitostí ke skokovému růstu.

Řada společností si však v době ekonomické krize nemůže dovolit nebo ze strategických důvodů nechce investovat finanční i časové prostředky do náročných projektů analýzy a hledání potenciálních inovačních projektů a rozvoje firmy. Pokud však neinovují, mohou si svou „osobní ekonomickou krizi“ zažít i v době konjunktury.

Právě pro tyto firmy připravilo Jihomoravské inovační centrum ve spolupráci se společností Fraunhofer IPA Slovakia centrum už druhý ročník Inovační akademie.

Projekt obsahuje teoretickou i praktickou část v rozsahu 10 dnů. Výuka probíhá blokově v pěti dvoudenních modulech a zvládnou ji i časově vytížení manažeři. Semináře budou interaktivním způsobem řešit problematiku řízených inovací – tedy zejména firemních inovačních strategií, vytváření výkonných firemních inovačních procesů, nových trhů, produktů a skokového zvyšování výkonnosti firemních procesů jak v jednotlivých oblastech výroby, obchodu a marketingu, tak i v celém procesu řízení firmy. Školení budou obsahovat také prvky workshopu, tzv. tréninkovou část s cílem navrhnout minimálně koncept projektu pro každou zúčastněnou firmu. Součástí Inovační akademie budou rovněž exkurze do předních firem v regionu.

Lektoři prof. Ing. Ján Košturiak, Ph.D., a Ing. Ján Cháľ z poradenské společnosti Fraunhofer IPA Slovakia školí oblast inovací a strategického managementu v řadě významných evropských firem jako jsou Volkswagen, Siemens, Daimler Chrysler, Ikea atd. Ve firmách se přímo podílejí i na vývoji strategických inovací. Jsou autory mnoha mezinárodních patentů a publikací.

Registrace je otevřena do 16. února 2010. Termín zahájení projektu je 19. 2. 2010. Bližší informace naleznete na stránkách projektu www.inovacniakademie.cz.

„V průběhu Inovační akademie získají účastníci minimálně dvě věci: projdou si inovační metodikou a vyřeší alespoň část svých problémů. Každé firmě je v rámci akademie poskytnuta počáteční analýza možností jejího rozvoje, což jí ušetří čas, eliminuje případné chyby i zbytečně vynaložené finanční prostředky, a především poskytne návod možného směru rozvoje. Obsahově je poměrně koncentrovaná, ukazuje principy a postupy, jak vytvářet inovace, obsahuje tabulky, analýzy a používané metody – vše si také účastníci vyzkoušejí v praxi. Navíc mají k dispozici lektory jako odborné konzultanty po celou dobu trvání akademie de facto on-line,“ uvádí prof. Jan Košturiak.

 

Jihomoravské inovační centrum (JIC)

Cílem Jihomoravského inovačního centra (JIC) je vytvářet komplexní infrastrukturu pro podporu inovačního podnikání a stát se předním poskytovatelem podpory inovativním firmám v Evropě. JIC podporuje inovativní firmy, studenty s originálními nápady, výzkumné pracovníky a vynálezce. Mnoha projekty pomáhá vytvářet a prohlubovat spolupráci mezi inovačními firmami a výzkumnými pracovišti. Jihomoravské inovační centrum provozuje dva technologické inkubátory a jeden biotechnologický. Pro inkubované firmy zajišťuje Jihomoravské inovační centrum finance, prostory, poradenství, kontakty, propagaci a pomoc při transferu technologií. Za dobu šesti let takto pomohlo vzniknout pěti desítkám firem, z nichž již osmnáct inkubační program úspěšně ukončilo.

CS24

 

Byl pro vás článek přínosný?