Hlavní navigace

Insolvence českých firem roste

11. 6. 2010

Sdílet

Podle aktuálních dat společnosti Creditreform, zabývající se sběrem, analýzou a poskytováním kreditních informací, vzrostl letos v květnu v ČR počet insolvencí v porovnání se stejným obdobím roku 2009 o 92,8 %.

Během máje bylo podáno 1338 insolvenčních návrhů a celkový počet insolvencí v letos dosáhl již 5337. Pozitivní zprávou je, že již insolventní návrhy na firmy kulminovaly v březnu a za poslední dva měsíce jejich počet klesá. Rychle rostoucí trend však vykazují insolvence fyzických osob.

Zhruba polovina insolvenčních návrhů u právnických osob končí prohlášením úpadku. Řešení úpadku je možné dvěma způsoby, buď konkurzem a nebo reorganizací. Mezi největší firmy, na které byl v květnu prohlášen konkurz, patří Trailer, Oděvní podnik, stavební firma KAREL DVOŘÁK, společnost HAMOT – Contracting and Trading, vyrábějící radiátory a kotle a výrobce dílů pro motorová vozidla AUTOMOBILTECHNIK PRAHA.

Co se týká rychlého růstu insolvence fyzických osob, jde podle odborníků ze společnosti Creditreform o časově posunutý dopad ekonomické krize, kdy zadlužené fyzické osoby ztrácejí stále více schopnost dostát svým závazkům. Od počátku roku požádalo o oddlužení celkem 3350 fyzických osob.

Minimálně do pololetí 2010 Creditreform očekává další, i když pozvolnější, růst insolvenčních návrhů. U firem bude přetrvávat menší dynamika proti roku 2009. U osobních bankrotů lze naopak očekávat rychlejší nárůst žádostí o oddlužení.

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?