Hlavní navigace

K vývoji investičních pobídek v České republice

21. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © iNNOCENt - Fotolia.com
Komentuje Jan Linhart, Partner, KPMG Česká republika.

Počet žádostí o investiční pobídky přijatých ve druhém pololetí roku 2012 potvrzuje, že novela zákona o investičních pobídkách, která v polovině roku 2012 vylepšila systém investičních pobídek, byla pro mnoho investorů zásadní. Investiční pobídky hrají v rozhodování investorů velmi významnou roli. V minulosti platilo, že investiční pobídky byly jedním z hlavních kritérií především při rozhodování investorů o investicích na zelené louce, tzv. greenfieldů, tedy vybudování nových závodů.

 

Cash-flow, cash-flow, ještě jednou cash-flow...

Například v průzkumu, který KPMG v České republice realizovala v roce 2009, pouhých 26,9 procenta respondentů uvedlo, že by svou investici do nového závodu uskutečnili i bez investičních pobídek. Oproti tomu pro 31,3 procenta investorů měly investiční pobídky zásadní vliv. Naopak u projektů rozšíření stávající výroby téměř dvě třetiny uvedly, že vliv investičních pobídek nebyl důležitý. V období ekonomické krize se však i u projektů rozšíření výroby výrazně zvýšil vliv investičních pobídek. V období, kdy mnoho – nejen výrobních – firem čelilo obrovským tlakům na cash-flow, se nové projekty začaly důsledněji posuzovat podle návratnosti. Právě investiční pobídky, které mohou ziskovým firmám přinést významné úspory na dani z příjmů, byly často tím kritériem, které pomohlo na úrovni mateřské společnosti prosadit investice do nových výrobních zařízení nebo přístaveb stávajících závodů. Dá se říci, že otázka na investiční pobídky zazní při každém jednání potenciálního investora o možné investici v České republice. Na rozdíl od minulosti pak zazní prakticky pokaždé i při posuzování plánů na rozšiřování výroby.

 

Nepodléhají lákadlům nízkých mezd...

Statistiky zároveň potvrzují silnou pozici České republiky v automobilovém průmyslu. Zatímco v jiných zemích výrobci omezují kapacity, v České republice řada výrobců naopak kapacity rozšiřuje. Díky moderním technologiím a kvalifikované pracovní síle jsou totiž plně konkurenceschopné na západních i východních trzích. Po zohlednění investičních pobídek pak návratnost investice vychází natolik dobře, že investoři nepodléhají lákadlům nízkých mezd v některých dalších postkomunistických zemích a investují i nadále u nás.

 

Byl pro vás článek přínosný?