Hlavní navigace

Karta na pohonné hmoty: Expensa Petrol

29. 4. 2015

Sdílet

Společnost Expensa – zavedeného a společností MasterCard oceněného vydavatele platebních karet, není třeba dlouze představovat. Nyní Expensa přichází na trh s další, na české poměry jedinečnou novinkou a nečekanou službou – palivovou tankovací kartou, kterou zaplatíte na jakékoliv čerpací stanici.

Touto palivovou kartou zaplatíte jak v ČR, tak i kdekoliv na světě. Byli jsme jedni z prvních, kteří měli možnost se s tankovacími kartami seznámit, a tak přinášíme několik postřehů a krátké představení služby.

 

Při prvním setkání s Expensa Petrol Card jsme se dostali poměrně logicky k pochybám – k čemu další platební karta a navíc tankovací? V ČR už přece existuje léty zavedený „hlavní“ dodavatel palivových platebních karet s rozsáhlou sítí vlastních terminálů. Jenže při hlubším zamyšlení jsme i my došli ke stejnému názoru jako asi i pánové z Expensy. Zaprvé – cena, k té se dostaneme později, a zadruhé – globální akceptace a další možnosti práce s prostředky na kartě.

 

S Expensa Petrol zaplatíte na jakékoliv čerpací stanici na světě. Kdekoliv, kde přijímají MasterCard. Což je bezesporu výhoda naprosto nečekaná a zásadní. Navíc – i menší čerpací stanice typu Makro, Tank and Go či čerpací stanice u hypermarketů jsou nyní plně otevřené i pro ty, kteří dříve měli smůlu a byli odkázáni na klasické a dražší čerpací stanice. V našem případě jde o konkrétní a hmatatelnou výhodu. Skvělou zprávou je, že samotné karty již spadají pod systém Expensy.

 

Pro nezasvěcené to znamená, že doplnit prostředky na kartě, změnit limity či jiná nastavení je otázkou doslova několika sekund. Kdykoliv, v jakoukoliv denní dobu. Je jedno, zda je víkend, vánoční svátky či naprostá půlnoc. Systém Expensy je aktivní 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

 

 

Další novinkou u palivových platebních karet je přístup k hotovosti. Stát se může cokoliv. Nebude fungovat spojení s bankou, vypadne elektrický proud atd... Na to jsou v Expense připravení a nabízejí dokonce hned dvě řešení. To první je poměrně logické – můžete vybrat z bankomatu hotovost. Povolit tuto možnost na kartě je otázkou vteřin, zakázat pochopitelně také. Jenže mnoho z vás určitě namítne – co když bankomat zrovna není k dispozici. A upřímně řečeno v těchto stresových situacích pochopitelně není. Ovšem pokud máte Expensa kartu – tak to nevadí. Třešničkou na dortu práce s hotovostí je totiž to, že Expensa vám v případě nemožnosti vybrat hotovost/zaplatit platební kartou doručí hotovost kamkoliv po světě. Pěkně do ruky. Ne za několik dnů, ale do několika hodin. Služba se jmenuje Cash Emergency a společnost ji poskytuje ve spolupráci s AXA Assistance, která podobný servis zajišťuje již řadu let pro světové bankovní domy.

Na vlastní kůži jsme tento záchranný mechanismus nevyzkoušeli, nicméně cestování do zahraničí bez nadité obálky plné cizí měny se tak stává čím dál větší realitou.

 

A nyní k ceně

Politika Expensy je opět velmi jednoduchá, průhledná a jasná. Jednotná cena 49 Kč měsíčně za kartu. Toť vše. Žádná procenta za natankované litry, žádné složité počítání, žádné zálohy, vratné kauce atd... Samotné používání a správa platební karty Expensa Petrol jsou stejně intuitivní, jednoduché – až zajímavé jako používání původní aplikace Expensy. Vše tedy „naklikáte“ z počítače, tabletu nebo klidně telefonu. Geniální.

 

Těžko se nám hledaly mouchy, nicméně na několik třecích ploch jsme narazili. Pro někoho by to mohl být jednotný daňový doklad, resp. jeho absence. Z principů fungování systému Expensy (kdy se vám vyúčtovávání nákladů vytváří automaticky a je možné přímé propojení s účetnictvím) je to logické a v mnoha případech i efektivnější řešení, ale pro některé zákazníky to může být komplikace.

 

Novinkou je stále pro Čechy i „nabíjení“ platebních karet. Přitom z hlediska zabezpečení plateb a oddělení transakcí od hlavního účtu společnosti je to jedno z těch lepších řešení. Věříme, že je jen otázkou času, kdy se i tento led prolomí.

Samotný proces získání Expensa Petrol karet je až banálně prostý. Stačí vyplnit jednoduchý formulář na  www.expensa.cz a o vše ostatní (vysvětlení a nastavení systému, smlouvy atd...) se již postará někdo ze zástupců společnosti.

soutez_casestudy

 

Expensa Petrol rozhodně stojí za vyzkoušení. Za 49 korun měsíčně dostanete skvělý nástroj se skutečně propracovaným systémem, navíc „pod křídly MasterCard“.

Byl pro vás článek přínosný?