Hlavní navigace

Každý druhý Čech očekává nedostatečné příjmy v důchodu

18. 1. 2011

Sdílet

Pouze 35 % ekonomicky aktivních obyvatel ČR se domnívá, že jejich příjem po odchodu do důchodu bude dostatečný. Naopak 48 % pracujících Čechů odhaduje své příjmy v penzi jako nedostatečné.

Pracujících optimistů je nyní o 13 procentních bodů méně než v roce 2008. Výše uvedené vyplývá z výsledků reprezentativního průzkumu AXA Retirement Scope.

„Češi vidí své stáří z finančního hlediska mnohem černěji než lidé ze západoevropských zemí, kde je 53 % lidí přesvědčeno, že budou mít v důchodu dostatečný příjem,“ uvedl Mojmír Boucník, viceprezident Asociace penzijních fondů ČR a finanční ředitel skupiny AXA pro ČR a SR. „Pesimismus je však běžným jevem v zemích bývalého východního bloku, například v Polsku očekává dostatečný příjem po odchodu z práce jen 21 % lidí.“ 

Při odpovědích na otázku, zda očekávají dostatečný příjem po odchodu do důchodu, měli přitom pracující lidé brát v potaz nejen důchod vyplácený státem, ale i veškeré budoucí příjmy například z penzijního připojištění či jiných úspor. Pouze 3 % uvedla, že budou mít zcela dostačující příjem, naopak hned 13 % očekává příjmy „naprosto nedostačující“. Celých 17 % respondentů svou budoucí situaci vůbec neodhadlo. 

„V průzkumu AXA Retirement Scope 2008 byl přitom v ekonomicky aktivní populaci 48% podíl lidí s pozitivním očekáváním. Pokles o 13 procentních bodů za dva roky ukazuje, že lidé stále méně věří tomu, že jim současný penzijní systém zajistí slušnou životní úroveň ve stáří,“ dodal Mojmír Boucník. 

 

AXA Retirement Scope 2010 je mezinárodní průzkum AXA Group, který zkoumá vnímání důchodového věku z pohledu pracujících lidí i současných důchodců. Sběr dat proběhl kromě ČR ještě v dalších 25 zemích světa. V ČR byl průzkum AXA Retirement Scope realizován podruhé (poprvé v roce 2008), a to na reprezentativním vzorku 500 pracujících osob a 501 důchodců. Celosvětově jde již o pátý průzkum světové finanční skupiny AXA Group na toto téma.

 

 

Zdroj : AXA

 

Byl pro vás článek přínosný?