Hlavní navigace

Když dostane CEO výpověď: překvapivý finanční pohled

28. 2. 2011

Sdílet

Společnost vše může nakonec stát mnohem více, než jen odstupné. A členové firemních představenstev – včetně ambiciózních CFO – to vědí.

Stanou se Larry Page ve společnosti Google a Tim Cook ve firmě Apple "definitivními" CEO? Jejich předchozí dobré zkušenosti s firmami naznačují, že ano. Pokud se ale dočkají vyhazovu, mohou být firemní náklady daleko vyšší, než si finanční oddělení těchto firem původně představovala.

Podle nového výzkumu Pensylvánské univerzity dostávají výkonní ředitelé výpověď za špatný výkon jen velmi zřídka. Jedním z důvodů je ohromná finanční zátěž pro firmu za takzvané sestřelení vůdce, který často představuje pro společnost dlouhodobý nehmotný majetek, zdaleka převažující nad milionovým odstupným.

 

Staré struktury se drží zuby nehty

Profesor financí z Univerzity v Pensylvánii Luke Taylor odhaduje, že pouze 2 % ze společností Fortune 500 obměňují ředitele každý rok (Fortune 500 je každoroční žebříček sestavený a vydaný časopisem Fortune, který řadí 500 amerických soukromých a veřejných korporací podle jejich hrubého obratu. Zahrnuje ty soukromé a veřejné společnosti, u kterých je jejich obrat veřejně znám. První takový seznam byl publikován v roce 1955). Proč tak málo, když řada společností jednoznačně potřebuje nějakou zásadní změnu ve vedení? Taylor studoval nehmotné náklady, které se stávají součástí rozhodnutí správní rady k nedání výpovědi CEO. Tyto náklady se podle něj vztahují k těžko se rozvazujícím osobním vztahům mezi členy představenstva a CEO, a pomáhají jim tak udržet se u moci.

Podle Taylora se mohou náklady na svržení CEO ve firmách z Fortune 500 vyšplhat až k neuvěřitelné jedné miliardě dolarů. Ano, k jedné miliardě. Tato částka nezahrnuje pouze milionové odstupné, ale rovněž náklady na nové headhuntery či na stabilizaci nového vedení a na řízení změn.

 

Jen nepřepálit kariéru

Pro ambiciózní CFO to nemusí nutně znamenat, že by bylo více příležitostí, aby se stal CEO, kdyby záleželo jen na přímých nákladech. Journal of Finance zveřejnil v prosinci 2010 článek, kde Taylor uvádí, že kdyby 13 % z těchto zmíněných společností obměňovalo ředitele každý rok, byla by práce pro tyto šéfy méně atraktivní z jednoho důvodu. Když se dostane výpověď CEO, jeho kariéra často nemá tendenci obnovit se, ani mít jinou vzestupnou tendenci. Taylor poznamenává, že se u nich poté spíše jedná o výrazné snížení příjmu. Pokud by bylo podle Taylorova článku toto riziko ještě šestkrát vyšší, bylo by těžké obviňovat talentované manažery, finanční ředitele a další C-suiters, že jejich profesní dráhy nevedou přímo k vrcholu. 

CS24

 

Ze „sesterského“ portálu CFO World.com, který byl před nedávnem spuštěn v USA, přeložila Sandra Šubertová

Byl pro vás článek přínosný?