Hlavní navigace

Když vás navštíví Patrick Chan z Hongkongu

25. 11. 2010

Sdílet

Podvodný spam neboli SCAM je jednoznačně nejhorší typ spamu. Většinou se už ani netváří, že vám chtějí něco prodat.

Jednoho květnového večera roku 1864 bylo několik britských politiků vyrušeno neočekávaným příchodem telegramu. Proč tak pozdě večer? Vypukla snad válka? Nikoliv. Western Union povolil doručení jedné telegrafické zprávy více uživatelům a oni se stali šťastnými adresáty prvního spamu v historii. Ta opravdová válka začne až o nějaké to století později.

 

Co je to spam? 

Pokud tedy zrovna nemyslíme americké armádní konzervované maso označované rovněž názvem SPAM (z původního „SPiced hAM“), je spam z elektronického hlediska formou zneužití nejrůznějších elektronických komunikačních systémů. Nejčastěji je tím myšlen e-mailový spam, tedy nevyžádaná pošta. Ovšem spam se vyskytuje i u messengerů typu ICQ či MSN, najdeme ho často rovněž na internetových diskusních fórech, sociálních sítích, blozích, ve výsledcích webového vyhledávání či přímo na stránkách jako agresivní reklamu a někdy se k nám dostane i telefonem.

Původce spamu se nazývá spammer. Vzhledem k tomu, že dnešní tvůrci a investoři spamu používají pro jeho rozesílání tisíce napadených počítačů nevinných lidí po celém světě, přičemž zneužívají jako adresy odesílatelů jejich e-mailové adresy, můžete se při neopatrném přístupu k bezpečnosti svého počítače stát spammerem přes noc i vy. Možná už se vám někdy stalo, že vám najednou kamarádi psali a volali, ať jim neposíláte ty zavirované maily a zprávy na ICQ, a vy jste přitom neměli tušení, o co jde. Váš počítač byl však už v tom okamžiku kompromitován a použit jako prostředník k rozesílání kvant nevyžádané pošty.

 

Druhy spamu 

Uživatelský spam je sice nevyžádaná, ale jinak neškodná zpráva, která vám většinou přijde na základě registrace v tom či onom projektu a vašeho souhlasu s licenčními podmínkami – například se přihlásíte do soutěže o letenku do Tramtárie a poskytnete dané cestovní agentuře své kontaktní informace. Od toho okamžiku budete dostávat podobné nabídky již přímo e-mailem.

Viagra spam je typický nevyžádaný spam, kdy byla vaše e-mailová adresa získána nějakým robotem prohledávajícím web například z vaší firemní či osobní webové stránky. Mohla být též případně ukradena z adresáře napadeného počítače někoho, s kým jste si psali. Snaží se vás přinutit koupit vše od zaručeně pravých hodinek Rolex přes Windows za 10 dolarů až po neuvěřitelně účinnou a skoro pravou viagru z Makedonie. Byli byste blázni, kdybyste odpovídali a svěřili jim své kreditní údaje.

Podvodný spam neboli SCAM je jednoznačně nejhorší typ spamu. Většinou se už ani netváří, že vám chtějí něco prodat. Naopak, píší s prosbou o pomoc s úschovou tu deseti, tu sto padesáti milionů dolarů. A zrovna vy jim připadáte jako důvěryhodná osoba. Případně jste rovnou vyhráli v australské, britské či jiné loterii. U tohoto typu podvodných zpráv vyžaduje odesílatel odpověď rovnou na svou soukromou adresu, která je jiná než adresa odesílatele.

 

Jak to může skončit 

Nikdy nevěřte nikomu, kdo vás chce zahrnout zlatem. Ať už je to Patrick Chan z Hongkongu či David Omar Kabila z Nigérie. Jejich metody jsou léty prověřeny a internet jim poskytl jen mnohem snazší cestu, jak ulovit více obětí. Jeden příklad za všechny. Starší malajský manželský pár odpověděl na e-mail od třetí ženy zesnulého prezidenta Konga, která potřebovala nutně přesunout 22,5 mil. USD. Odcestovali do JAR, kde jim ukázali označené bankovky a za pomoci speciální chemikálie část z nich zbavili barvy a směnili bez problémů v centrální bance. Za zbytek chemikálie postupně zaplatili přes 50 tisíc USD než se svěřili synovi, že potřebují dalších 100 tisíc a ten jim vysvětlil, že naletěli. Jihoafričtí přátelé jim píší dodnes. Zaplatili více než 150 tisíc dolarů než zjistili, že naletěli podvodníkům.

Pro jiný příklad nemusíme chodit daleko. Přesněji, stačí navštívit jistou ženu v Jindřichově Hradci. Ta dostala nabídku od legendárního Patrika Chana, který se opět vydával za zaměstnance banky v Hongkongu, jejíž movitý klient Musa Omara Numana zemřel při výbuchu v Iráku. Protože Patrik Chan tvrdil, že se bance nepodařilo najít právoplatného dědice, ženě bylo nabídnuto vydávat se za příbuznou a přihlásit se tak k částce 22,5 milionu amerických dolarů. Po získání dědictví si měla ponechat 30 % a zbytek odevzdat panu Chanovi. Pachatelé jí založili účet v Nizozemsku, kde se přesvědčila, že zmíněné peníze jsou opravdu k dispozici. Připsaná částka však byla pouze virtuální, protože založený účet ve skutečnosti neexistoval. Žena se nechala přesvědčit k zaplacení poplatku za osvobození od daně 29 250 dolarů. Dalších 3900 dolarů zaplatila za různé vymyšlené poplatky. Odmítla zaplatit až 50 000 dolarů za převod fiktivních peněz do České republiky. Případem se zabývá policie…

 

Jak se chránit proti spamu? Pokud nechcete dostávat desítky nevyžádané pošty denně, nespoléhejte se pouze na filtry v poštovních klientech. Ideálním řešením je antivirový program s možností ochrany proti spamu. Například ESET Smart Security obsahuje účinný Antispam modul a vyzkoušet si jej můžete na 30 dnů zdarma.

 

CS24

P. R.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku