Hlavní navigace

Klub finančních ředitelů 22. 10.: "Kariéra po kariéře CEO a co dál?" Vystoupili Lubor Žalman a Jaroslav Míl

28. 10. 2014

Sdílet

 Autor: CFO club
Dělejte věci, které vás baví, už dnes. Když si budete říkat, že na vše je čas až později, tak už se k nim nikdy nedostanete.

Letošní program setkání členů CFO Clubu nabídl ve středu 22. října další diskusní setkání, tentokrát na téma „Kariéra po kariéře CEO a co dál?“. Akce se konala v prostorách AvantGarde  Restaurant & Café v Praze 6. Pozvání k vystoupení na diskusi přijali Lubor Žalman (na doprovodném snímku vpravo), partner, EnCor Capital Management, bývalý generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank a Jaroslav Míl (na doprovodném snímku vlevo), Independent Non-Executive Director, SUEK OJSC, bývalý předseda představenstva a CEO společnosti ČEZ. Moderátorem večera byl již tradičně Dean Brabec (na doprovodném snímku uprostřed), prezident CFO Clubu a Managing Partner CEE, Arthur D. Little.

Jaroslav Míl Dean Brabec, Lubor Žalman


 

Klíčové faktory pro úspěšnou kariéru

Cílem setkání bylo společné zamyšlení s hosty diskuse a členy CFO Clubu, jak plánovat kariéru a další rozvoj, když se úspěšný manažer dostane do pozice CEO. Po úvodním slově vyzval Dean Brabec hosty diskuse k představení jejich cesty na vrchol, zásadních okamžiků pro jejich kariéru i překážek, která skýtají jak komerční bankovní sektor, tak pozice top manažera ve státem vlastněné společnosti. 

V první části se diskuse věnovala primárně otázce, jak se stát CEO a co jsou klíčové faktory pro úspěšnou kariéru. Hosté hovořili především o důležitosti výběru správných lidí, nastavení očekávání od nich a fungování spolupráce. Za zásadní považují umění se obklopit chytrými lidmi a dát jim prostor, aby mohli dělat svoji práci dobře. Další stěžejní oblastí, která rozhoduje o budoucím úspěchu či neúspěchu, jsou cíle a jejich stanovení. Oba hosté se shodli na potřebě nastavení jasných a srozumitelných cílů, které mají být vysoké, ale dosažitelné. Současně připustili, že stejně důležité je i být ve správný čas na správném místě a že o některých věcech rozhoduje i zdánlivá náhoda. Lubor Žalman se s přítomnými hosty podělil v neformálním duchu i o svoji vzpomínku, jak se on sám dostal k pozici v bankovnictví, a to na základě inzerátu v novinách, na který se přihlásil. „Vidíte, jak důležité je číst noviny, ” řekl v nadsázce. Jaroslav Míl neopomněl zmínit důležitost rodinného zázemí, které hrálo velkou roli pro jeho profesní úspěchy.

 

CEO je strážcem hodnot, principů a pravidel

Druhá část diskuse byla zaměřena na otázku, jak vykonávat pozici CEO co nejlépe. Za rozhodující považují hosté schopnost rozhodovat, řídit v průběhu změn a nedělat v zásadních věcech kompromisy, ale i umění jít dál, když se nedaří. „CEO je mimo jiné strážcem hodnot, principů a pravidel, kterými se daná společnost řídí. V momentě, kdy je někdo nerespektuje, musí být schopen sjednat velice rychlou nápravu, a to i za cenu, že by měl poděkovat za spolupráci i svému dlouholetému spolupracovníkovi. Je proto třeba si říct, zda jste na to připraveni,” řekl v souvislosti s úskalími kariéry CEO Jaroslav Míl.  V diskusi o dalších předpokladech úspěšné kariéry CEO se hosté vrátili k otázce kvalitních lidí a vytvoření fungujícího týmu. Zájem přítomných ředitelů získalo i doporučení mít s klíčovými lidmi ve společnosti dobře fungující spolupráci a důvěru. Současně dodali, že je třeba si přiznat, že i generální ředitel je nahraditelný a je pro něj zásadní neztratit kontakt s realitou normálního života, umět komunikovat i nabídnout pomocnou ruku, když je to třeba.

A co dál po kariéře CEO? „Dělejte to, co vás baví, už dnes. Když si budete říkat, že na to je čas až později, tak už se k tomu nikdy nedostanete,” uvedl v závěru diskuse jako doporučení Lubor Žalman.

 

Jak ušetřit čas a peníze a ještě zvýšit výkonnost firmy

V závěrečné části se přítomní finanční ředitelé zajímali například o názor obou hostů na výhled a perspektivy dnešních top manažerů a jejich optimismus či naopak skepticismus v souvislosti s budováním kariéry vrcholového manažera v prostředí a podmínkách České republiky. Na samotném konci diskusní části shrnul Dean Brabec stěžejní myšlenky, které v průběhu večera zazněly a pozval hosty na nejbližší akci CFO ClubuX. Výroční konferenci Excellence in Finance a společenský večer Klubu, které se budou konat 12. listopadu v Grand Hotelu Bohemia. Hlavním tématem akce bude otázka „Jak ušetřit čas a peníze a ještě zvýšit výkonnost firmy“. Dean Brabec pozval členy Klubu finančních ředitelů také na tradiční vánoční setkání CFO Clubu pod záštitou RWE a představil i hlavní akce CFO Clubu pro rok 2015. V příštím roce nebudou v programu Klubu chybět další zajímavá diskusní setkání, výroční konference, volba finančního ředitele roku i tradiční podzimní golfový turnaj a novinkou bude pozvání na První CFO manažerské hry.

soutez_casestudy

Po diskusní části následoval společenský večer s rautem. Připraveny byly tentokrát speciality šéfkuchaře restaurace AvantGarde Restaurant & Café, Patrika Havlíčka, který předvedl také kuchařskou show – tradiční přípravu italského risotta. Hosté měli možnost během celého večera degustovat evropská a jihoamerická vína a prémiové pálenky, které pro večer CFO Clubu dodala společnost Premier Wines & Spirits. 

 

Byl pro vás článek přínosný?