Hlavní navigace

Krize na Ukrajině utlumila důvěru v ekonomické oživení

31. 5. 2014

Sdílet

 Autor: © mallivan - Fotolia.com
Celých 63 procent dotázaných finančních profesionálů vidí stav ekonomiky ve střední a východní Evropě pesimisticky.

Podle nového Globálního průzkumu ekonomických podmínek (GECS), který uspořádala ACCA (Asociace certifikovaných účetních) a IMA (Institute of Management Accountants), je důvěra v podnikatelské sféře v globálním měřítku na vzestupu, ale samotné ekonomické oživení může zaznamenat vážný propad. Zpráva GECS za první čtvrtletí 2014 konstatuje, že globální podnikatelská důvěra poprvé za pět let vzrostla téměř nad neutrální úroveň. Ovšem výsledky za první čtvrtletí ve střední a východní Evropě poukazují na to, že geopolitické nejistoty rozkolísaly finanční trhy a oslabily víru finančních profesionálů v oživení.

 

 To nejhorší má ještě přijít

Podnikatelská důvěra, která na sklonku roku 2013 již poklesla, se nyní přímo propadla: 50 procent respondentů v regionu (nárůst z 39 procentních bodů ve čtvrtém čtvrtletí 2013) hlásí ztrátu důvěry ve vyhlídky své organizace. Pouze 17 procent z nich uvedlo, že důvěra vzrostla, což je o dva procentní body méně než v předchozím čtvrtletí. Důvěra v oživení rovněž poklesla. Pesimisté tvořili v prvním čtvrtletí 2014 třiašedesát procent ze středoevropského a východoevropského vzorku, což představuje nárůst o devět procentních bodů, zatímco počet optimistů klesl ze 43 na 36 procent. 

Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko, k tomu uvedla: „Výsledky z prvního čtvrtletí jasně ukazují, že geopolitické nejistoty se již promítly do vzrůstajících cen a volatility směnného kurzu. Již druhé čtvrtletí za sebou rovněž podniky omezují rozšiřování výrobních kapacit. Respondenti mají zjevně pocit, že to nejhorší má ještě přijít,“ uvedla Kateřina Benešová.

 

Co si myslí Emmanouil Schizas

Jak se ve zprávě dále uvádí, vypadaly terénní podmínky v zemích střední a východní Evropy na počátku roku 2014 v mnoha ohledech slibně. Po dlouhém propadu mezi polovinou roku 2012 a polovinou roku 2103 se cashflow a poptávka výrazně oživily, obzvláště na počátku roku 2014. Podnikatelské příležitosti poklesly jen mírně, stále se drží ročního mírně vzestupného trendu; příležitosti k neorganickému růstu se zcela zotavily z dvouletého propadu. Oproti období od poloviny roku 2013 se stabilizoval i přístup k růstovému kapitálu. Emmanouil Schizas, seniorní ekonomický analytik ACCA, k tomu dodává: „Od počátku roku 2013 se globální podnikatelská důvěra stala mnohem závislejší na cenách a stabilitě měnového kurzu. Tento trend, jenž dramaticky akceleroval v prvních měsících roku 2014, rovněž svědčí o narůstající finanční turbulenci. Finanční stabilita nyní k podnikatelské důvěře přispívá významněji než cashflow a poptávka. Na počátku roku 2014 k ní rovněž významně přispěly očekávání vládních výdajů a rating vládní politiky, což svědčí o tom, že oživení je nyní jen mělké a příliš závislé na politice.“

 

Globální zjištění 

Třicet procent respondentů z celého světa má nyní větší důvěru ve vyhlídky svých organizací než před třemi měsíci a toto číslo se nezměnilo od sklonku roku 2013. Oproti tomu ztrátu důvěry hlásilo 31 procent respondentů, což představuje pokles o tři procentní body v porovnání s koncem roku 2013. Navíc více než polovina globálního vzorku GECS (58 procent, nárůst o tři procentní body oproti sklonku roku 2013) byla optimistická ohledně stavu svých národních ekonomik a hlásila, že oživení již probíhá nebo záhy začne. Pesimistů bylo ve vzorku jen 38 procent, což představuje pokles o čtyři procentní body oproti předchozímu čtvrtletí.

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?