Hlavní navigace

Luxus v Karibiku

Sdílet

 Autor: ESO travel
Jak to vypadá v exkluzivních resortech, kam míří slavní a bohatí? Vydejte se do resortů, kde vám snesou modré z nebe. Jsou na Kubě i na Jamajce.

Na dovolenou do Karibiku můžete vyrazit už za zhruba třicet tisíc korun. Nicméně jsou tu i resorty, kde by vám na romantickou dovolenou pro dva nestačil ani průměrný roční plat. Pobyt v nich ale stojí za to. Soukromá terasa s vířivkou, privátní pláž, kurzy malování a výhled na zářivě modrý Karibik. Létali sem Kennedyové i monacká kněžna Grace. Podívejte se na místa, která jsou synonymem pro luxus. Leží na Kubě, i na Jamajce.

 

Za desetidenní dovolenou tady dáte padesát, sedmdesát, ale v některých případech i dvě stě tisíc korun. Pro jednoho. O klienty tady ale nouzi nemají – obvykle jde totiž spíše o menší resorty, pro které je prvním přikázáním luxus a hned druhým absolutní soukromí hostů. Proto všechny ty soukromé pláže, privátní bazény nebo umístění rovnou na malém korálovém ostrůvku.

 

Kuba – luxus vládne korálovým ostrůvkům

 

Tři ze čtyř turistů, kteří dorazí na Kubu, míří do letoviska Varadero. Slavnější dovolenkový cíl v Karibiku nejspíš nenajdete. „Místní pláž má ke dvaceti kilometrům a do Havany je to asi dvě hodiny jízdy,“ přibližuje tento středobod kubánského turistického ruchu místní delegát. „I tady najdete kvalitní hotely, ale pokud si chcete užít spíše klid a vyhnout se davům turistů, musíte jinam.“ Ideálně na jeden ze čtyř tisíc korálových ostrůvků, které obklopují hlavní ostrov. Tím pravým katalogovým kýčem v tom nejlepším slova smyslu – tedy s kokosovými palmami, bílými plážemi a modrým Karibikem na pozadí – je ostrůvek Cayo Coco. Nenechte se ale mýlit – „coco“ v jeho názvu neodkazuje na všudypřítomné kokosové palmy, ale na přítomnost vznešených ibisů bílých, opeřenců, kteří jsou symbolem ostrova a místní jim říkají „coco bird“.

 

Svatba při západu slunce je kýč, ale...

 

Pár se jich producíruje i na pláži resortu Melia, který patří k absolutní kubánské špičce. Už jen netradičním pojetím ubytování – tady totiž klienti bydlí přímo na vodě, v jednom z bungalovů, které jsou vystavěné přímo nad hladinou místní laguny. Sauna, vířivka a obrovský bazén už jsou naštěstí na pevnině. A stejně tak svatební altán, kde si může člověk říct s tím druhým ano při západu slunce nad Karibikem. Kýč? Ano, ale nesmírně romantický, a proto populární. Navíc tady své hosty pořádně rozmazlují – přípitkem luxusním šampaňským hned po příjezdu, láhvemi kvalitního rumu na pokoji nebo třeba luxusní kosmetikou v koupelně a dárkem na rozloučenou.

 

Jamajka – po stopách monacké kněžny

 

Jamajka zatím stála spíše ve stínu ostatních karibských zemí, ale od letošní sezony se sem létá i z Prahy bez přestupu. „A očekáváme, že zájem o ni logicky poroste,“ říká Hynek Špinar z cestovní kanceláře ESO travel. Mimochodem, Jamajce se přezdívá zelený klenot Karibiku – a v posledních letech tohle spojení dostává ještě druhý význam. Na ostrově je 12 skvělých golfových hřišť, které patří ke karibské špičce. A zážitek z hraní golfu v tropických kulisách je ohromný.

 

Vzduch, který dýchají slavní

 

Jedno z nich pak leží na dohled prominentního klubu Round Hill, jehož historie sahá až do 20. let 20. století. Vlastně tady funguje zvláštní, nicméně příjemný a efektní kontrast starosvětské elegance a dobové atmosféry s tropickou přírodou a moderním luxusním zázemím. Utíkaly a stále sem před světem utíkají známé a slavné tváře. Západ slunce na soukromé verandě si tak můžete užívat s pocitem, že stejný pohled se před lety naskytl třeba i Jackie Kennedyové nebo monacké kněžně Grace. Resort si zakládá na tradici – drtivá většina zaměstnanců tu pracuje déle než 15 let. O slavných, kteří tu pobývali, vám ale nic neřeknou. Soukromí se tady ctí nade vše.

 

soutez_casestudy

Samostatných vil je tady sedmadvacet, 24 z nich má pak vlastní soukromý bazén. K dispozici je i privátní pláž, lázeňský komplex a další služby. Stačí se rozhlédnout a člověk chápe zařazení na seznam 25 nejlepších resortů Karibiku i titul z ankety, která vybírala nejlepší pobřežní resort světa.


Kontakt: ESO travel a.s., Korunovační 22, Praha 7
www.exotika.cz

Byl pro vás článek přínosný?