Hlavní navigace

Lze obejít EET?

7. 9. 2016

Sdílet

 Autor: © artush - Fotolia.com
Pokud máte kavárnu, hospůdku nebo penzion, možná patříte k asi šestině těch, kteří chtějí kvůli EET svůj podnik zavřít a živnost pověsit na hřebík. Takové množství podnikatelů vyjevilo svůj úmysl při nedávném průzkumu, který si objednala značka eet1. Než tak učiníte, promyslete dobře, zda nenajdete způsob, jak na EET vyzrát.

„Zákazníci se často ptají našich obchodníků, jestli neexistuje nějaká možnost, jak se EET vyhnout,“ říká Radana Křížová, specialistka na pokladní systémy. „S některými způsoby jsme se setkali už při zavádění EET v Chorvatsku, kde náš tým pracoval. Češi a také Slováci jsou však v tomto ohledu vynalézavější. Zmapovali jsme možné způsoby, jak se lidé pokoušejí evidenci tržeb obejít. Také se pokoušíme reálně zhodnotit, zda to má vůbec smysl.“

 

Legální cesty, jak se můžete vyhnout EET


1. „Kličkujte“ v zákonech. Upravte svoje podnikání tak, abyste se zařadili mezi stanovené výjimky, na které se EET nevztahuje.


2. Udělejte ze svojí firmy veřejně prospěšný subjekt. Tržby z vybraných činností, např. z drobného podnikání veřejně prospěšných subjektů nepodléhají EET.


3. Pořiďte se místo hospody automaty na nápoje a sendviče. Tržby z prodeje zboží přes automaty jsou vyňaty z povinnosti EET.


4. Založte banku, penzijní fond, nebo pojišťovnu. EET se totiž netýká tržeb z činností, které jsou již nějakým způsobem regulovány.


5. Změňte svůj obchodní model tak, aby vám EET znemožňovala plynulý výkon podnikání. Okruh těchto tržeb bude vymezen ve zvláštním nařízení vlády. Má se za to, že do výjimky spadne třeba bar v obecním kulturním domě, pokud je příspěvkovou organizací obce.

 

Nelegální cesty

 

Někteří zahraniční podnikatelé se snaží ošidit státní kasu nelegálními způsoby. Nejčastěji to dělají takto:

 

Nevydávají účtenky. Selským rozumem nejjednodušší způsob je prostě nevydávat účtenku a tržbu nijak neevidovat. Drtivá většina zákazníků stejně účtenky nepožaduje. Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy je takto obsloužen státní kontrolor.

 

Pořídí si dvě pokladny. Jednu skutečnou pro tržby a druhou pro oko úřední, která tiskne stvrzenky. V Chorvatsku, kde EET již funguje, si také oblíbili takzvané zálohové účtenky, které se vydávají předem za různé služby, třeba v půjčovnách. Zákazník uhradí část celkové ceny za službu vystavenou na stvrzence a zbytek doplatí při vrácení vypůjčeného zařízení. Samozřejmě v hotovosti, bez účtenky a bez evidence.

 

Nahrávají do pokladního systému pirátský software. Odesílané údaje o skutečných tržbách upravit ve prospěch podnikatele a v neprospěch státu. Lze například automaticky nahrazovat dražší položky levnějšími, či naprosto fiktivním zbožím.

 

Předstírají potíže s internetem a stornují platby. Pomyslné okno pro manipulace představuje také zákonem daný osmačtyřicetihodinový limit pro odeslání transakce, když nastanou problémy s připojením k internetu. Mezitím lze účty třeba „na oko“ stornovat. Ovšem finanční správa varuje, že podezřele časté výpadky budou důvodem ke kontrole.

Byl pro vás článek přínosný?