Hlavní navigace

Návrh novely zákona o spotřebních daních schválen vládou

5. 10. 2010

Sdílet

Ministerstvo financí připravilo novelu zákona o spotřebních daních (a navazující novelu zákona o lihu) s navrhovanou účinností od 1. ledna 2011.

Během léta prošla novela vnějším připomínkovým řízením a v září byla schválena vládou. V rámci procesu vypořádání připomínek došlo oproti původní předloze k některým úpravám. Například dříve avizované rozšíření spektra metylesterů mastných kyselin, které je možno přimíchávat do daňově zvýhodněné pohonné hmoty B30 (směsné nafty), bylo z novely vyňato.

 

Z bodů návrhu novely zákona: 

Daň z tabákových výrobků

Směrnice EU o daních z tabákových výrobků stanoví nové (vyšší) minimální sazby daně z tabákových výrobků. Ministerstvo financí proto navrhuje zvýšit sazby spotřební daně z tabákových výrobků, a to ve dvou fázích: k 1. lednu 2012 a 1. lednu 2014. Například u cigaret by se pevná sazba daně měla od 1. ledna 2012 zvýšit ze současných 1,07 Kč/ks na 1,12 Kč/ks. 

Daň z lihu

V oblasti zdanění lihu jsou novelou upřesněny podmínky pro tzv. pěstitelské pálení – na líh obsažený v ovocných destilátech z pěstitelského pálení se aplikuje sazba spotřební daně v poloviční výši (14 300 Kč/hl etanolu).

Zpřesnění navrhované novelou spočívá v tom, že pozemky, na kterých může být vypěstováno ovoce pěstitelem, se musí nacházet na území České republiky. Dle návrhu novely by dále nebylo nutno likvidovat nadlimitní množství etanolu vyrobeného pěstitelským pálením (nad 30 litrů na domácnost pěstitele), to by podléhalo standardní sazbě spotřební daně (v současné době 28 500 Kč/hl etanolu).

soutez_casestudy

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?