Hlavní navigace

Nově lze firmu zapsat do obchodního rejstříku prostřednictvím notáře

15. 5. 2015

Sdílet

 Autor: © webdata - Fotolia.com
Podle novinky, která vstupuje v platnost tento týden, mohou notáři provádět zápisy do veřejných rejstříků, a to on-line.

Zapsat firmu do obchodního rejstříku bude od 15.5.2015 možné i u notáře. Na tiskové konferenci to potvrdili ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a prezident Notářské komory Radim Neubauer. Zjdenoduší se tak agenda, kterou až doposud prováděly pouze soudy. Podle prohlášení ministerstva by nové zápisy prostřednictvím notáře měly přinést úsporu i podnikatelům, kteří tak ušetří soudní poplatky.

 

Se zavedení možnosti on-line zápisů se počítalo původně již v souvislosti s novým občanským zákoníkem. Ten sice platí již od roku 2014, ale zatím chyběly příslušné související legislativní normy a také odpovídají technologické řešení. "Tento rest jsme napravili a od zítra již podnikatelé mohou ušetřit až tisíce korun při zápisu společnosti do rejstříku," uvedl k tomu ministr Pelikán.

 

Nové opatření také povede ke zrychlení celého procesu. Hned po provedení online zápisu může notář vydat klientovi výpis z rejstříku s provedenými změnami. Současně elektronicky zašle příslušené písemnosti do soudního spisu a rejstříkovému soudu odvede příslušné poplathy.

CS24

 

Mimo obchodního rejstříku budou moci notáři zapisovat on-line i do nadačního rejstříku, do rejstříku obecně prospěšných společností a do rejstříku společenství vlastníků bytových jednotek.

Byl pro vás článek přínosný?